港專將開記者會交代床哥被老師聯署辭退 (2)

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
硬係有d連登仔自命清高唔隨波逐流
係度踩人地
但明明人地出個post 社會即刻有回響 學校都要出黎開記者會
呢部分連登仔都仲係話人地不值一提
好似呢個社會發生緊咩事都唔知咁
Channel C 等開
唔知床哥做intern 有無簽協議/合約

呢d 大公司簽既employment contract 好多時有d 類似保密協議既野
即係公司資料唔可以外洩
同呢單野有分別既
唔知床哥做intern 有無簽協議/合約

呢d 大公司簽既employment contract 好多時有d 類似保密協議既野
即係公司資料唔可以外洩
同呢單野有分別既
班盲撐嘅弱智粉絲唔會睇呢啲,總之乜都話冇問題,恐怖過班鏡嬸。

講真,請佢係副校嘅決定,聯署反對佢出任駐校社工係成班老師嘅集體決定,程序上我真係唔覺有咩問題?關公義乜事?退一步講,你就當班教師「保守、食古不化」,咁都係價值觀問題啫?真係R晒頭。

床狗IG出post扯到「公義」咁大件事,真係好撚中二,班fans又係傻更更冇獨立思考,床狗振臂一呼就即刻諗都唔諗見人就咬前呼後擁,成件事比社會大眾嘅感覺就係好反智同埋班fans好撚惡。
帶動人氣都有正負面
點知一陣港專開完記招結果會點
利申會繼續支持jfft
運基本討論都做唔到

啲討點多到唔係傾緊同一樣嘢咁
床狗有在學校開大喇叭周圍同人討論叫雞嗎??
思想落後
你估個學生性成癮聽完佢講叫雞細節
個學生應該會更加想叫雞試吓
佢冇鼓勵嘅
但引起人好奇心囉
就好似你同班細嘅講賭錢
佢地實會圍內試
學校唔即刻做damage control
轉個頭就俾啲家長嘈啦
校風影響收生
已經唔關佢個人專唔專業事
佢係影響成間學校嘅前途
乜佢真係冇鼓勵咩 形容埋入去講suck my dick呢樣果樣
兩方面都有啦
你第一句就係重點
而家咪佢大大聲係youtube講既代價
私底下賣相就唔拎得黎做例子?
屌你老母床狗公開講呢D就無辜?
幾點?
新加坡女教師Lenny Rahman 種族暗示批家長無資格生仔【被開除】

今年初於fb發帖以刻薄言詞批評家長不負責任,根本沒有資格生兒育女,又帶種族暗示地稱「我不想講哪一個種族是大多數啦,你知我知已經可以」,最終被開除。

該教師指,現今一些小學生連he、she、it等單字都不識,斥責其家長「就連每日30分鐘陪伴溫習的時間都不願花在子女身上」,並稱「避孕套平過生仔」。及後該教師被開除,但亦有指她是自行離職。新加坡教育部回應時指責該教師言行違反教師專業,強調教育工作者應有其操守。

英國基督教中學教師助理Kristie Higgs 發起網上聯署煽恐同【被開除】

2018年底發起網上聯署,反對兒子所就讀的小學加入認識LGBT(同性戀、雙性戀、跨性別)的教學內容。她在社交媒體形容那是對孩子進行「洗腦」。其任職學校後來接獲投訴,指控她發表恐同偏見。經學校調查事件,裁定她涉及「非法歧視」、「嚴重不當使用社交媒體」及「發表損害學校名譽的網上言論」,予以開除。

英國天主教中學女教師Elizabeth Cox 違天主教校價值公然撐墮胎【】被開除

今年6月被學校解僱。校方指她在個人社交媒體發表支持墮胎言論,公眾可清楚識別她是該校教師,而有關言論公然違反天主教價值,明顯與學校宗旨背道而馳,加上她在事後並無悔意,決定予以開除。

另根據外國媒體引述,Cox的教師合約列明其職責,包括了解學校基本使命,根據教義教好學生。為此所有教師不論是否教徒,其公開言行都應合乎教義。

新澤西州高中數學女教師Paula Weckesser 稱學生loser【釘牌兩年】

美國媒體在2017年廣泛報道,擁有30年資歷,在fb帖文中稱呼學生為「loser(失敗者)」。當地教育局在調查事件後,裁定吊銷其教師資格兩年,而其所屬學校亦將其解僱。傳媒報道亦引述,其代表律師提出吊銷教師證兩年處罰過嚴,但也認同解僱是合理處分。

美德州中學女教師Georgia Clark 仇視墨西哥移民學生【被開除】

今年5月以個人twitter向美國總統特朗普留言,舉報學校有所謂「墨西哥非法入境學生」,建議應開展調查,清除「學校系統中的非法分子」。她並主動留下英文全名及聯絡方法,但補充指「希望可以獲得匿名保障」,避免身份曝光。

涉事女教師廣受譴責,其學校就事件進行調查,女教師辯稱「以為只是她和特朗普之間的私人短訊,不知道是公開發佈」,另有人以所謂「言論自由」為其辯護,但校方不採納,最終決定予以解僱。

美國高中數學女教師Valerie Scogins 種族歧視黑人球員【被開除】

美國女教師Viki Knox 侮辱同性戀【停牌3年】

曾在fb發表侮辱同性戀言論,宣稱同性戀是「一種變態心理、罪行」、「有如癌症般擴散」。

反對者指控其言論不能容忍,要求學校將其解僱;至於其言論思想會否影響校內行事作風,則有待進一步調查。涉事學校決定予以無薪停職,翌年她於壓力下辭職。美國新澤西州教育局原訂吊銷其教師執照,經上訴後最終改為停牌3年。

呢條友似係同床狗一齊實習既人
叫哂啲舊生 學生聯署 今日仲走左去學校抗議
咖喱讀埋醫科都唔撚繼續做醫生啦
亦都有好多專科畢業係轉行做其他
stereotype到覺得讀完本科就一定要做返本行
中大email 賣喊相 有冇影響dgs 校風
傾咗咁耐即係幾點開我淨係想食花生
佢專業都包括埋佢點包裝自己既形象既
俾你選擇
你要搵律師諮詢時
你會搵個官仔骨骨,著哂老西的 ; 定係爛爛達達,著住白色背心底衫既先?
有咩好驚
驚之後無學生讀?
仲徘徊喺呢個階段嘅討論
你都係等懶人包啦
點會冇鼓勵 鼓勵從來唔洗好直接咁講出黎 透過觀眾分享 叫雞好正嘅體驗/都係大陸最好玩/叫雞沉船 呢d topic已經好大引誘啦
叫家長教師會喺禮堂

逐條床哥嘅片播

叫佢地審議佢適唔適合間學校囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞