大家細個果陣lur阿爸阿媽買過最難忘嘅嘢係乜?

487 回覆
2910 Like 29 Dislike
翻版嗰啲成隻攞鐵做
你有撚病
以前間間文具鋪都有賣
唔知有冇人記得當年第一代係用鉗鉗d牙出嚟
完全唔使用手
鉗中果隻牙會成隻鱷魚衝前咬
唔知點解第二代要用手撳d牙
dklm玩到有童年陰影
超速搖搖 正版
玩上手發覺同樓下文具店啲假嘢真係有分別
GTR
PS1 PS2 PS3
然後佢地陪伴咗我好多愉快嘅時光
左手邊係可能出太空中間可以升起有碌大炮個部母艦?
單車, 係英國倫敦科學博物館見到個心喊咗出嚟

真係好溫馨
睇到我眼濕濕
係咪基恩嗰套
無lur過買野
因為一定俾人屌
所以而家lur我家用我都唔會俾
咁都有病
無話lur,有次經歷我到而家都記得
細個好興數碼暴龍機,咁啱嗰陣時我屋企環境唔太好,所以我嗰陣好羨慕同學。
有日忍唔住同阿媽講話我想要,佢無話唔得不過要遲啲先。嗰陣唔生性冇啦啦講咗句,你都冇買過玩具俾我。
佢諗咗諗,之後就帶我出街買咗部數碼暴龍機俾我。
而家諗起都覺自己好衰仔,其實佢買好多玩具畀我,只係嗰吓突然間扭計講。
讀小學前因為父母都返工但又無請工人
所以星期一到五係喺我公公婆婆度住
有時朝早飲完茶經過樓下啲文具鋪就會扭我阿公買架回力車仔
買到屋企成箱都係
之後佢地公屋轉居屋就掉晒
公公都走左七八年lu
當年冇Gameboy直情係同世界脫節 埋唔到堆
無記錯好似係超任 連埋飛鷹 16m
阿媽同老豆話想買乜嘢就寫落張紙度,第時有錢就買,結果冇買過,反而上中學嗰陣,阿妹同阿媽忽然送部手機畀我,呢件事係一世人最幸福一刻
諗起細個阿媽應承左話升到佢心儀間中學就買xbox比我
點知拖左成年都冇買過話唔識買
最後我發哂脾氣話阿媽唔守諾言
最後阿媽搵人幫手買左返黎
但個陣初中既我好反叛
見佢買左返黎我就特登唔玩 勁大力咁掟左落地
到而家一直都冇玩過 收藏左係櫃入面
諗返細個既自己好賤格 但又記得個陣好反叛好憎阿媽既情緒
屈臣氏入面有隻笑得好瘋狂既黃色公仔,我老母行屈臣氏個陣我玩左好耐,佢笑我又笑到仆街,之後就求我老母比我帶佢返屋企,而家大個左真係好少因為少少野笑到咁開心
其實Lego個價錢都唔係俾細路仔玩
係俾大人炒/儲
細個小學同同學傾計,有幾個住複式,果陣覺得屋企入面可以行樓梯好正,lur屋企人住村屋,咁當然冇可能啦

之後無意中發現有上下格床呢樣野就好想要,覺得可以爬上爬落好正跟住唔記得咩原因,總之一直都唔肯買比我

最後中學都讀完,屋企微裝,先實現到我由細到大嘅夢想
Ps1 Ps2 渡過好多個暑期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞