大家細個果陣lur阿爸阿媽買過最難忘嘅嘢係乜?

487 回覆
2910 Like 29 Dislike
百獸戰隊合體機械人
最後淨係買到其中1part
我都有呢set棋,後來呀妹嘔咗落地顫度所以掉咗
鋼衣龍王丸
剩係想開開心心食餐飯
買過
數碼暴龍機
有玩過
睇你咩年齡 btw偷野唔岩同犯法
唔係窮途末路都唔建議做
都唔知算唔算lur

讀緊小二
明明講好咗最後個term考全班頭三名內
就買盒 LEGO 俾我,仲話任揀
然後派成績表真係有第三
全年總成績仲要排第二
想去買嗰時先反口
好記得失望同hurt爆咁喺張床度鳩喊喊咗幾日
後尾見我咁樣都係帶我出咗去揀
但我已經唔撚想要
明明係我應得就食言,簡直係 betrayal

因為第一次買 LEGO
又已經覺得on99過哂氣冇哂mood
所以都唔知買邊盒好
求撚其揀咗呢盒

埋單好似4舊水 (90年代初)

不過因為有呢個陰影
我呢世都冇再買過第二盒 LEGO
而呢一盒玩咗一陣就收埋咗
過幾年搬屋仲dump撚埋算
以前文具鋪好興擺扭蛋機
可以係側邊睇到差幾多個可以扭出黎
成日捕住
到後來終於捕到,先發現係假貨黎
不過當他媽哥池玩已經好開心
然後掛拍賣400萬
同老豆去買第一代game boy ,透明機,好有型
返到屋企就比呀媽打到仆街
上年老豆已經走了
細個果陣其實唔駛好貴的玩具都開心幾日

大個左有錢買好多野 都係比錢拎到上手果陣開心
之後玩一陣又會擺番低
Lur 完但自己唔要嘅經歷
由細到大老母都好錫我
但細個屋企好窮
同老母行街市見到有龜
我同老母講想要
老母就話唔好 疆持左一陣
之後我發脾氣跑走左
老母好驚我唔開心
跑黎追我話買啦買啦
我見到老母咁樣 其實果陣大概feel到屋企環境唔好
覺得自己好曳 但又要面
之後扮發脾氣話我唔要喇
之後老母同我買親野我都冇同佢鬥氣
就算自己唔鐘意都話好 順佢意
開心咗足足一年

樓主 50, 60 歲 ?
爆旋陀螺
嗰陣有個有錢仔同學買正版
就lur屋企人。屋企人就買咗隻老翻嘅
細個唔識嘢,係個有錢仔撞贏曬我哋就話:老翻轉到都偷笑。仲想贏?
之後返到屋企之後同屋企人講:可唔可以買正版
後尾阿媽就話唔好咁任性
我就唔敢提
第二日我阿爸就拎走咗我隻陀螺,我以為因為任性所以沒收。所以都唔敢問去咗邊
再隔一日,原來阿爸拎咗返公司揾同事幫手打磨隻陀螺同加工
之後我返學撞撚爛咗有錢仔隻正版有錢仔喊撚住叫我20雞賣畀佢細個一個月零用錢都未有。20蚊係大數目都冇賣到
利申:陀螺仲喺到。同嗰陣同有錢仔一戰成名。有一段時間成為咗全班偶像直到有錢仔有日一人一包燒賣就冇人再理我lu
有碌既鞋
一盒全8色有生果味嘅筆
由於老豆老母係我讀小學果陣就分開左 所以同老豆出街就係扭買野既好機會

PS2 NDS iPod nano都係咁lur番黎 仲要每次都要lur好耐 然後老豆既開場白一定係「買啲咁既野一間又比你阿媽鬧」

至於點解唔lur老母 因為一lur會比人鬧 之後就會出經典台詞「番到屋企你就知死」
果時好希望永遠唔番屋企 因為一番去實比老母打到仆街
你老豆好好,呢d真係童年回憶記一世
好似唔只一隻陀錶,仲有成盒野,入面仲有個總統頒俾你既煉金術師證明,仲可以寫煉金術成就,隻錶上面仲有刻字
未lur過,睇過價錢係平嘢先會叫買。
父母窮到窿,其中一個仲長期唔返工。細個同親佢地出街食飯我都係睇住價錢嚟揀餸。以致我而家大個即使同異性約會食飯都睇住價錢嗌嘢。
我都有類似經歷,細個好想要一部黃色gameboy, 500蚊部。細個500蚊好多,個時做家務阿媽會獎勵我幾蚊⋯有日出街見到呢部gameboy, 我就同阿媽講好想要,阿媽就話依家趕時間,如果我乖乖唔扭計就送比我,我最後成程都無扭計,阿媽真係守承諾送左比我,開心左好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞