大家細個果陣lur阿爸阿媽買過最難忘嘅嘢係乜?

487 回覆
2910 Like 29 Dislike
依家好似冇哂呢d代表性既動畫 全港小朋友都會買既野
洛克人exe 部機
有得插晶片
小學lur過阿媽想養兔仔 佢話考全級第一就俾我養
於是我好努力讀書 真係考到全級第一
但老母買咗隻兔仔公仔敷衍我
我係咁喊話佢呃人 最後為左收科老母俾我養左倉鼠
去年宵lur爸爸買把1比1大關刀
番到屋企玩得勁開心
點知一野劈左落部電視到,整花左個mon
條痕由頂劃到落底
但應該無比人罰
大富翁香港版 記得sogo買成500幾
他媽哥池
但翻版hello kitty真係可以同正版對打,仲可以贏
lur過阿爸買翻版game
但佢講完話只會買書俾我之後就無lur過
阿媽就無試過

勁過正版好多
呢盒我都仲有
唔捨得扔
他媽哥池

呀媽唔肯買
但後來老豆拎兩部釣魚機同電車Go返嚟
仲好玩過他媽哥池n倍
日日chok大魚,勁開心
細個阿媽好錫我買過好多我想要嘅玩具
我自己都覺得我童年好幸福

不過最有印象係psp
對當時嘅我嚟講psp就好似一件冇乜機會會買到嘅天價物品

因為基於價錢同怕我太細會沉迷
當時阿媽好似話如果考得好就可以稍為考慮
結果我為咗secure倒部機就一嘢考個全級第一
最後阿媽同阿爸都帶咗我去玩具反斗城買咗部初代

部機到依家都仲喺度 間中會攞出嚟玩
會一直keep落去
lur撚左好耐先買到個火車牌足球,點知踢左2日飛咗出巴士站俾巴士轆爆咗
中間藍色個架最邊原本仲有塊翼仔
睇嚟大家都係會斷呢個位
從來無lur過要買嘢

屋企好窮好細個已經知
美好的回憶
GBA但lur咗好耐都係冇買
PSP都係幾個月唔食lunch先儲到錢買
隻龜之後點
我細個執到一隻好大隻既兔仔後尾先知叫龍貓屋企地方細養唔到
唔係好細個,唔係買野,有少少offtopic,不過見到呢個post又想講幾句

當年中五會考,想跟朋友一齊去現代補習英文,當年好興果啲咩補習天王,一個月大概480蚊有四堂,補果個咩Ken and Roger

當年唔知米貴,搵食幾艱難,撞岩個老豆又係仆街唔爭氣爭人周身債,開口問呀媽拎錢補習,佢喺佢個銀包(目測大概七百靚蚊)都拎左五舊水比我,當時冇乜感覺,但之後覺得好似拎左呀媽隻車咁,可能係屋企既開飯錢黎

好彩我呢個衰仔都掹車邊英文合到格(Syllabus B),同埋掹車邊讀到預科,同埋呢件事令我同自己講出黎做野要對呀媽好啲,有鬆動錢就帶佢出去多啲旅行玩下
少少離題
但細個好少買玩具
反而係因為好鍾意睇書
小學書展見到成套莎士比亞故事書
係咁叫阿媽買
但屋企窮
地方又細
阿媽唔肯
嗰陣唔知原因
就嬲咗阿媽
但諗返都覺得家庭環境好重要
有啲人想學咩玩咩都得
但窮嘅小朋友連買書學習都唔容易
文具店 玉桂狗既袋

細個去緊飲喜酒
經過文具店見到扭計要老豆買
唔買唔去
我嫲同老豆睇住我lur哂地
迫於無奈之下買

而家兩個都過左生
我好掛住你地
從來都冇得lur…自幼老豆老母離婚跟咗老竇
但老竇係個道友古惑仔好日都見佢唔到,見親佢唔係發癲問阿爺阿嫲拎錢就係出面衰咗返嚟
照顧我嘅係阿嫲,但有鑒於我老竇嘅情況我細個已經覺得自己係寄人籬下冇資格要求啲咩
一直過住個二手童年,玩具啊衫褲鞋襪啊都係啲表哥表弟玩到唔玩著到唔著再輪到我
當期時個個玩緊nds嘅時候,我先啱啱玩到game boy
但都好夠了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞