2024 我真係喊左出黎 我有d頂唔住

569 回覆
3442 Like 65 Dislike
你應該聽埋老母點講先 有無求生意志 有既 你仲想見到佢 咪問晒醫生再做決定

老母而家都一定好撚驚 做晒自己要準備既野先啦
想做就做。 唔駛理人點諗。

反而。 提提

你作為收入來源。 點睇尼件事。 長遠的影響。

包括你餘生的安排。
雖然話移植完renal function都會差左
但如果take care得好(例如限蛋白)都可以頂到好耐
雖然會見到Auntie瘦晒乾哂
建議捐
理性啲咁講
你捐咗比佢
佢其實都挨唔到幾耐
到時你自己老咗邊個捐比你
當然感性啲講就係捐到就捐
無小朋友ga 諗唔到點解唔捐

仲有咩需要考慮?
你以為自己好撚有智慧?
依啲會唔會遺傳腎功能偏差
捐咗樓主得番一邊 都驚會出事?
可能因為咁所以考慮緊?
所以咪唔好切曬
就算每邊留返半隻都好

樓主我認真建議你睇左呢2篇野
同埋真係借錢都要睇一次陳醫生先 (都係千零蚊)
佢差不多個個星期都做腎切除手術
同埋係香港泌尿科醫生嘅權威嚟
無人唔識佢

https://www.hksh-hospital.com/sites/default/files/publications/zh-hant/e143e1c740397b98e27228a6074bf7e2.pdf

https://mobile.hksh.com/sites/default/files/publications/zh-hant/4fbdb0671f6c9992adb760bcb2c26126.pdf
人道左你未
根本同班唔俾家用養自己父母既仆街一樣
有機會時間 請盡孝
我而家係有時間無機會
巴打 加油
做自己認為啱既決定
只有自己決定先唔會後悔
慶幸我當日自己決定將家人剩低既時間都比曬佢
我唯一後悔係比唔到佢抱孫

頂住 我會係您背後其中一巴
幾點意見:

- 問多幾個醫生意見come up d options

- 保險幫唔幫到手

- 有options後要問下呀媽同考慮吓佢睇法

- 照顧呀媽情緒,始終大病

- 最重要係照顧自己情緒,冷靜同保持樂觀,同多啲人傾計、有足夠休息、運動,咁先可以同感染同支持呀媽,同佢行落去
想點做就點做
人生好短 比你想像中要更加快過
仲有都要考慮下你阿媽想法
有病痛喺身無得正常生活好大折磨
你想點同佢想點之間要攞個平衡
醫生有咩建議俾你?
值得你捐嘅人往往唔希望你捐比佢,要同佢討論過先係最好
希望你父母無事,如果唔係就死得
真係有過......

捐一個腎比呀媽

講到尾 都係得個諗字
一開頭講到幾錫呀媽懶考順

睇死最後都係唔會捐,人始終都係自私
慢慢諗啦 傻鳩
問醫生,大手術,您肯捐,伯母未必承受到 。
你係乖仔就每年幫佢驗身啦

你都唔乖得去邊
捐腎唔同捐肝 唔係康唔康復問題
係身體永遠變差 直頭冇得康復
如果我有事 我會叫個仔唔好捐
連登真係仆街集中地
一日到黑教人自殺,老豆老母冇錢就教人簽衰仔紙斷六親
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞