2024 我真係喊左出黎 我有d頂唔住

569 回覆
3442 Like 65 Dislike
辛苦你,希望好快有奇蹟出現or有好好既解決方法你媽媽可以好快恢復健康,要記住你媽媽最想係你幸福快樂咁生活,千祈唔好諗住自己一個頂,社工社福果d可以幫到你既全部都搵下
真係好兩難
你媽生活飲食習慣係點?
咪撚就係,呢d人勁黑心
下,我阿爺阿嫲阿婆都90幾歲仍然健在喎touchwood touchwood touchwood ,阿公就冇計,30歲食煙食到肺癌走左,我都趕唔切出世見佢一面樓主媽咪而家先67歲,將來既野冇人知,但而家醫學昌明,普遍都可以活到80歲。

樓主一直以黎係單親家庭長大,同媽咪相依為命,樓主又會每年帶媽咪去旅行,絕對睇得出係個好愛錫媽咪既好兒子,相信樓主為既就係見到自己媽咪開心快樂,媽咪身體健在,健康咁陪伴係樓主身邊,跟住呢十幾年既喜悅遠勝於每個月照顧媽咪所付出既金錢負擔。有時快樂唔係用金錢可以量度同衡量的,特別係感情,親情。

樓主,我見連登多數批評人,好少讚人。觀點與角度,仲有個人經歷既問題,唔講人地對與錯。你自己做你自己覺得岩既事,唔好比自己有遺憾。呢個世界唔係有好多人可以同你共患難的,好多野都唔係必然,唯獨親情,彼此會無條件奉獻同為對方犧牲,當然都有個別例子。好好珍惜你覺得應該要珍惜既人。

樓主,你係個好好既仔仔,無論你既決定係點,你係你媽咪眼中都係一個好乖,好好,值得令佢驕傲既人。我自己個人都好欣賞你,多謝樓主你提醒左我,我會好好效法你,更加愛惜自己既屋企人,因為冇人知將來會發生咩事,但起碼珍惜而家,冇人知你捐左腎臟比媽咪之後,媽咪可以活多幾多年,但起碼呢刻你自己唔會後悔先。過往30年同媽咪既回憶,往後仍有20年的,請好好珍惜2段生命所重疊果50年。

最後祝樓主同樓主媽咪身體健康,長命百歲,一切順利,遠離病痛,好人一世平安

冇絕對對錯,但如果我係你立場,雖然會好L驚手術,但我應該會盡力試下,唔捐我一定會一世後悔。加油爸打。
你呢種人唔死都無用
其實有多個人分擔壓力已經好有用啦
樓主媽咪仲有腫瘤 唔同你個case
利 搞腎好似好傷 樓主諗清楚 相信你媽咪都感覺到你既努力 同埋咁多年黎既野
咁都講得出 0人性
咁你阿爺阿嫲生過癌未?
我老豆就66歲生癌死嘅
頂住丫巴打
CLS
60尾都差唔多

捐乜
你肯捐佢都受唔起
你咪借佢用住先,到佢用完走咗你先拎返囉!
有時有啲野係唔洗諗
有洗肚水,可以照常生活
True
但親情用錢計唔到
每個人條件同諗法唔同
我自己會咁樣界定
夠冷靜,思想條理夠清晰
其實唔駛點傾訴
因為對件事無實際幫忙
可以解決問題嘅方法本身係咁多就咁多
如果無辦法解決
叫一百個人出黎傾訴都係解決唔到

另一方面我會覺得
叫得佢聽我傾訴
我就要對佢嘅意見或者感受負埋責
顧慮反而仲多咗一層

不過我認同如果唔夠冷靜
或者思想條理唔清晰
有個人扶吓係會好啲
想表達嘅係搵人傾訴唔係萬能key
係咪食得多大陸化學野/公仔麵 點解你個腦好似有啲事
樓主加油頂住 同醫生(揾多一兩個)商量你既諗法 保持正面樂觀積極 因為病人係會受你情緒影響 開心面對對病人黎講都係一個良藥
唔好切 唔好開刀
唔好跟西醫個套

自然療法幫到你
從飲食、營養 + 生理心理層面著手
唔可以guarantee 100%能夠康復
但一定係對身體既傷害減到最低

我知咁講一定大把人反對
但信我 身邊太多人跟西醫個套
做曬手術受盡痛苦 最後只係延長壽命多一年半載
但受既苦好大 生命無質素可言
打左好多支武肺針?
其實好OK
做老豆都唔想拖累個仔 想個仔美滿生活落去
好唔想做個仔嘅負累
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞