2024 我真係喊左出黎 我有d頂唔住

569 回覆
3442 Like 65 Dislike
先67咁後生
人地101都做
呢d topic上連登問好咩……
講得好
其實得返一個腎會唔會虧左好多,怕你捐左都無能力照顧你阿媽
你阿媽應該唔會想你捐 , 但如果我係你我都會話捐, 捐晒都肯
捐左100%可以健康返就話捐, 但捐左事實都可以唔得, 唔換反而真係日日洗住仲可以同你喺屋企食下飯傾下計
有朋友阿媽遇到有遺體捐腎, 以為有希望, 但換左之後醫生話發現咩唔知個阿媽有乙肝, 所以換完都係唔適合, 結果換完冇耐就死左
咁係你廢姐
大把人養得起有餘

你就真係負累啦
累你雙親十幾年 累個社會幾十年
點解諗住捐但唔捐?
唔明
腎癌係睇size 的
一年大1cm 左右
同埋都要睇舊野生成點

唔知你有無買住院/危疾保險,有嘅話,又計到數,建議你去養和睇陳偉希醫生,全香港做腎手術最top 就係佢 (仲要係用微創,所以傷口細好多,但同時貴好多)

你可以照曬CT 果D, 直接拎報告去同佢見一次面,拎咗個報價先,就咁睇一次醫生好似都係千零蚊,起碼拎個全香港最top 嘅意見先。如果佢都話留唔到腎,咁你先打定輸數做捐腎。

好多醫生,唔夠技術就直接叫人全切 好撚癲
好仆街
你諗下如果第時你個仔咁諗…
死撚開啦仆街
我唔會捐,始終你後生啲,捐俾後輩就ok,捐俾老人家就唔好啦。
有得切一定要切
好多泌尿科醫生都係叫人全切,因為手術風險/難度極底
clamp 住條大血管直接cut 走粒腎就完

留半腎好複雜,好多醫生都唔敢做
好話唔好聽,洗血都係兩三年命,重要日子過得好辛苦
你33歲大把日子要過
67歲捐咗都未必醫得好
無腎人生玩完
其實佢只係好冷血咁講咗某程度嘅事實

佢媽仲有cancer 年輕唔算太大但已經唔係年輕
捐咗可以捱幾多年 會唔會復發都好難講
但樓主人生嘅路好長 包括日後照顧婚姻及下一代

建議樓主諗清楚
你個老豆去咗邊?
我識一個大叔,每星期都要去醫院洗腎定洗血,但生活好正常,仲成日走去溝女添
中醫
上大陸買腎咪得囉,1,000,000左右搞掂
唔知你講101係做咩手術 定係家屬要求
其實70歲打後 醫生已經唔太建議大手術
你有冇將你嘅諗法問俾醫生知?
買腎咪得囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞