2024 我真係喊左出黎 我有d頂唔住

569 回覆
3442 Like 65 Dislike
識幾個係咪高齡先 講埋曬啲垃圾數據 咁係咪100歲換腎可以用多十年都仲用緊
識幾個係咪高齡先 講埋曬啲垃圾數據 咁係咪100歲換腎可以用多二三十年都仲用緊
話就話相依為命 咪又係裙腳仔
捐腎唔係會再生?
一個腎夠用到90歲了
巴打都講咗其中一樣重要野,只要抵抗力一差,就好易中唔知咩病菌/病毒/fungus, 抵抗力一低真係好恐怖,又話尿道炎又話肺炎,仲要差得好快
認真講,救到而呀媽又仲可以有自己生活既
就去救
如果你話救完預中風攤係度,真係慘過死
問下你老母意願先
切哂兩邊腎係咪唔可以離開d 儀器?
67唔係好老姐
香港女人平均差不多90歲命
如果你為咗一個人,爭啲入鬼門關(生仔),仲要因為要嗰個人幸福,一生人比其他人付出更多努力更辛苦,咁你會唔會為咗要多幾年自己唔太享受嘅生活(生存?),而犧牲嗰個幸福嘅人?當然唔會,因為嗰個人嘅幸福係你嘅終身志願。

如果因為自己嘅生命而令自己一生努力付諸流水,即使俾你肉體100%復原,內心嘅責備將會成為最致命嘅毒藥

你後生遙遙前路漫漫都會肯為佢捐腎,識你教你33年,自然伯母亦會千方百計阻止你咁做,同埋覺得自己更加係個負累,會弄巧反拙

醫學真係唔敢俾意見,但好多時因為失衡,引致另外器官(eg腎)會衰竭,就算當換咗個腎,如果治唔到本,就自然會有下一次,你就算無限資源,老人家唔會想捱咁多刀,尤其是每一刀都伴隨風險同副作用

一個為你作出咁大犧牲嘅人,唔好令佢一生所作出嘅犧牲白白浪費…
好多嘢未必人力控制,但你有件相對簡單嘅事,亦就係伯母終身志願希望你繼續做落去:你要健康幸福快樂

喺艱難時期,你更加懂得照顧自己,千祈唔好壓垮自己

另外有時我哋局外人,大家都基於個人經歷投射,例如呢類問題我都曾經被逼諗過,係好痛苦,但最後都要自己選擇…所以先會用個較功利嘅觀點提議,但你嘅決定並無對錯,啱聽嘅就拎去,最後決定點大家都支持你。有咩想抒發,起碼呢個post都仲有好多巴絲撐你

每一日都好珍貴,俾最多嘅愛同能量俾伯母,俾佢好好咁過每一日,唔好做令自己後悔嘅事
你老豆老母一定對你好差。
Take care bro
建議睇多個私家醫生問下意見 我哋嗰陣睇中環陳X康醫生 佢幾好 會睇你個財力去比意見
事實係全切風險同難度真係低過切半

祝伯母身體健康
可能樓主自己都唔想咁長命呢
樓主老母兩個腎用70年都用唔到
樓主又有佢既遺傳...
反社會
巴打你搞錯咗個肝,同埋再生都唔係無撚敵,冇咗就係冇咗
好口臭but true
個醫生一般唔會批一個人捐腎俾自己長輩
唔應該捐, 67 歲 講真養大你已經完成任務,你捐左你工作揾錢生存能力最少減半, 結婚下一代相信都冇埋。
外人講唔到d咩
希望樓主渡過難關
睇完即刻飲番d水
睇醫學節目,醫生講人只需要一個腎係可以正常運作,而另一個係作為後備,但係只係在身體健康既情況下,一個健康既腎完全支持到身體既需要。換句話說,如果你日後唔好彩,個腎一差,你就冇另一個腎作為後備,即係你捐腎,你壽命可能會縮短。
講真話唔撚易,要respect
老老柒柒
睇雙方感情啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞