2024 我真係喊左出黎 我有d頂唔住

569 回覆
3442 Like 65 Dislike
幫你推
take care ching
係講得殘忍啲 但係事實黎
明樓主想為阿媽做啲野令佢舒服啲
但一個會影響自己餘下生活嘅決定並唔係show你有幾愛你阿媽嘅方法
你唔俾個腎阿媽 佢唔會怪你
你俾左佢 佢到死都會好擔心你餘下日子
仲有好多好多方法可以令你地過得舒服啲
你孝順乖仔 你阿媽係會知 一路都知
俾我係你啲frd一定會阻止你
拎老母上連登你都唔乖仔得去邊
想喊就喊啦,喊出嚟會舒服啲,盡情去做自己唔會覺得後悔嘅事。
幫推
take care
顯影劑有問題係醫療失誤喎可以告到間醫院破產
頭兩句睇得出你係個仆街

不過最後兩句說係事實...雖然係難入耳
加油巴打,我今年年頭已經唔如意,要有信念,撐住
樓主我借個膊頭俾你攬住喊
頂住 ChinG
好撚醒呀你
老母角度一定唔想
人生已經走過2/3
但個仔仲有漫長人生
請問邊到誤導呢
我親身見過洗腎嘅絕望 係身心嘅折磨
無止境過唔到正常生活但係又死唔去

要洗腎嘅時候其實都未必有心情玩
精神都差好多
個身長期有毒素積聚
會有機會貧血
仲有 洗肚會有發肚嘅機會
當你日日去醫院有人幫
要早晚洗
租機咩 又要成晚連住條喉
希望你唔好將你見到輕鬆d個幾個就當個個都係
唔好識小小就低估人地要面對嘅野

樓主 但係作為媽媽
係唔會想個仔辛苦
你要加油 鼓起勇氣面對
事情總會變好
我都唔太開心
諗住疫情完咗, 可以同呀媽去旅行
點知呀媽因為健康原因未必去到
有啲後悔自己舊年呀媽情況無咁差果陣無同佢去旅行
加油ching
我呀媽上年都走咗,好明白你感受
巴打 唔好咁絕望住
首先應該照PET CT 正電子掃描
睇下有冇擴散到其他器官
如果只係腎癌 其實一般切咗兩邊腎就ok
至於洗腎香港有兩種
血液透析(洗血)或腹膜透析(洗肚)
但一般有腎癌都未必適合洗肚
至於洗血雖然高風險 但如果病人本身飲食控制得好
洗十年以上我都見唔少 好多洗血病人都照返工去旅行
另外 你想捐腎俾媽媽 我明白你嘅孝心
但本身換腎係一個高風險嘅手術 需時要5-6小時以上
加上媽媽都67歲 同埋有中風底
醫生未必會安排近親移植

腎病唔係你諗得咁可怕
比起其他器官衰竭/癌症
腎病病人可以走更長嘅路
半杯水 有人覺得洗腎係吊命 有人覺得洗腎令佢可以繼續生存
醫院都有好多病人組織 eg腎友會 會定期搞活動

加油 頂住

利申:HA護狗
加油
飲杯野,then講安慰說話?搵個親身經歷過既人傾仲有用,橫掂就算錢銀上有困難朋友又幫唔到手
咁你係咪親身經歷過既人????
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞