2024 我真係喊左出黎 我有d頂唔住

569 回覆
3442 Like 65 Dislike
師兄加油
我見過無數未洗之前驚到想死,洗後咪正正常常。。。洗肚洗血辛苦得過末期腎衰竭病徵?洗完精神過未洗時多多聲。。生活質素重好d,係困身d姐
問得就捐
樓豬撐住
老實講 唔太建議,你今日換左腎
佢可以繼續「健康」陪你幾多年?
因為你要同時考慮
1.除左腎有問題 遲下再出現高血壓,糖尿點搞
2.腎功能一差 慢慢腳水腫之後就打白蛋白吊命
3.腎衰左之後 就係肝衰
4.高齡人士開刀風險,排斥,出血 感染
一j解千愁
邊個選擇都好
記緊要關顧好自己嘅心靈
67歲唔應該換
得返一個腎會加重另一個腎負擔好快另一個會打柴,你咁後生仲幾十年一個腎會頂唔住,肝就唔同肝會重生腎唔會
點解要切兩個腎??
兩個都有腫瘤?
仆你個街,咁溫馨既感動post睇到呢個留言有種地獄feel
屌唔係如果真係可以既話其實雙嬴
唔想道德綁架,捐同唔捐都各有理由
樓主同媽媽睇多一兩個醫生,攞下唔同意見,再商量下點做同做決定。有時唔同醫生有唔同睇法,都好影響病人嘅選擇
唔駛理其他人說三道四,因為病嘅唔係佢地,捐嘅唔係佢地,照顧者亦都唔係佢地
決定捐嘅就聽醫生意見,雙方手術前點調養身體
唔捐嘅就睇下醫生治療方向如何,要點配合,飲食有咩要注意
盡量多啲時間陪下媽媽咁
希望樓主同媽媽都渡過難關
其實如果做到既話係好,捐腎個成本細左,有待其他人FACT CHECK,懶得查
收下把口啦。
捐腎好多時結果係捐果個會身體一世虛弱+另一個腎負擔重,一有事就GG
被捐果個有機會之後排斥/玩多幾年又唔得又要換過

好多時父母都唔會願意仔女捐比自己
不如睇多一兩個醫生拎second opinion ?
衰仔紙唔怕簽
係孝順嘅簽咗都會孝順
不孝嘅唔簽咪一鳩樣

簽咗可以拎多啲資助一齊飲多啲茶去旅行的話why not
俾佢走啦屌 都辛苦左成世
樓主健全咁活下去 老母會更想睇到
問多d專業人士意見

唔好上黎聽連登仔9up
你唔識講野姐
共享腎臟
check過如果腎可以損就損啦
腎你有兩個
但老母就只得一個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞