[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (128)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
會唔會太過悲觀?
踢波一場一場計
我哋場場搏盡
搵返對土庫曼嘅心態
強隊一飄 一輕敵
我哋就有機會
說服球員:要相信自己可以贏

除了跟球迷喊話,安達臣來港後最大任務,就是「說服」香港球員,他們的水平沒想像中差、有能力創造驚喜。不論是曾陷多個月入球荒的前鋒安永佳,或是經歷過醉酒紀律風波、被禁代表港隊一年的守門員謝家榮,都受到這位教練的信任及指導,兩人最終也不負所託,在杭州亞運交出好表現。

安達臣會用各種方法去逼出球員潛能,他透露了杭州亞運港隊對伊朗前的一段小故事。伊朗身為亞洲足球強國,實力高港隊不止一線,安達臣指自己賽前問球員,球隊要怎樣做才能擊敗對手,最初沒有得到回覆,「他們不敢相信自己能贏。

港隊球員不斷重覆對手優點,安達臣一再提出相同問題,終於有答案。有球員說要「更用力奮鬥,不要縮後,多點壓前進攻」,「我說:『對,這就是贏的方法』。我把這些對話寫下來,之後每次訓練和會議都說一次,用他們自己說的東西去說服他們,結果如何,大家都知道了。」港隊最終爆冷贏伊朗,歷史性打入亞運四強。

原文網址: 我們的2023︱領港足闖亞運四強 安達臣激勵球員之道:坦誠做自己 | 香港01 https://www.hk01.com/article/974545?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
要有哥本哈根精神
閉門友賽渣
應該係啦 中學都喺香港讀 又唔係大陸拼音名
係咪可以代表中國隊
張文浩楊棟棋出得太少,傑志半力迎戰都可以撚到佢哋半場就冇哂氣
飛馬時期最sharp嗰個撚樣係李X軒,不過Marcus當時已經開始幫球隊處理死球,都係可造之材嚟
原來出面係一面倒屌東方hea踢唔尊重多過傑志出全鬼陣(龍仔唔計)
龍仔唔計又點全鬼 今次傑志有乜好屌

五短mike被人屌返轉頭,笑死
呢啲弱智人士就唔駛理佢啦
但係每個月都仲會有人問係咪投支
條肥Mike 真係好撚柒煩

同某會然一樣
所以最後火華救世
Even as poor as Fung Hing-wa has been
如果最後補選火華然後救世真cls
肥彭嗰時好似都未有passport?姐係安達臣本身都無諗住揀dudu?
如果係火華咁我寧願佢用25個人算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞