零基礎應該如何入手學日文?

322 回覆
38 Like 19 Dislike
好似廣東話入聲咁

壓力=亞っ力
格劍=架っ劍
係 日文好多呢啲字
其實中文冇話有幾大優勢 學動詞變形用英文學其實係仲易明
係, 但係唔使停好耐, 同埋高低音會因此有變化
呢種音就叫促音
[注意]
雖然 沢山(たくさん) 讀既時候會好似促音咁唔讀個く字
但實際呢種唔係促音 而只係輕音 就算你讀埋く字都唔會叫錯
[上級者向]
另外記住さ行、た行、は行、か行 (我自己記stpk)
接呢4行既字通常會出現促音化
は行促音化時會變埋ぱ
加油, 我而家都透過玩生肉gal學緊
終於差唔多背好平假名五十音
咁即係香港人學日文全世界最有優勢

中文- 漢字,睇、寫
英文- grammar
英文對學動詞變化有咩幫助 如果話用英文可以幫助記外來語同區分某啲相近嘅詞 都講得通
我宜家睇緊yt叫時津屋
我覺得佢幾清晰
不過唔知點解啲view數好低
最上面應該機戰V、機戰X都有佢
下面兩張機戰30
你咁講中文咪更無幫助
中文最大問題係, 以母語角度去講, 太講求語感, 欠明確語法結構
講真, 除左漢字語彙外, 用中文邏輯學日文真係唔算有優勢
睇有字幕的日漫 日劇等
儲生字
想問下去報N5日文學校係咪好唔抵
好多人無咩紀律自學, 返學叫做逼你聽書, 有小測睇下自己有咩唔識, 同埋創造個日語環境俾你
如果真係報課程, 咪揀間平少少, 方便你交通既學校讀囉
至於老師都係睇你夾唔夾
有無申請過持續進修基金呀無就用啦
開始背50音
勁撚難記
如果記記下發覺入唔到腦, 試下調返轉
你記D生字, 然後再認個50音點寫
例如:りんご = 蘋果 = Ringo
咁你見到個り字, 就諗起蘋果個Ri字
例如:やめて = 唔好 =Yamete
見や字 = Ya
有冇人過咗三字頭先嚟學?
okthx
背50音背到唔洗諗都知係咩嚟先
Na同Ra唔識分唔關初學事…似係聽力有問題或者你本身講野有懶音喎…試吓講中文分唔分到蘭同難先?分到中文嘅話唔應該分唔到日文,中文都分唔到嘅話就要改善吓啲懶音

濁音拗音就其實同五十音一樣咁基礎一定要學左先,一種語言連讀都唔識讀的話點學落去

濁音好簡單,用中文做例子都得
か行: k>g e.g. 卡>家、畸>基
さ行: s>z 日文嘅z就要當係廣東話聲母z咁讀而唔係英文嘅z例如さ>ざ差唔多係「揸」,但し>じ就真係當英文j咁讀ji就ok
は行: h>b e.g. 哈>巴、喜>比
た行: t>d e.g. 天>癲,つ>づ就要變讀zu(同ず一樣)
仲有個半濁音得は行有係h>p
は>ぱ 哈>趴

拗音其實只係讀得好快
例如りゃ你分返做りや然後用一個音嘅速度讀曬兩個音出黎就得

利申我都只係學緊日文唔係專業日文教學
啲讀音只係用我嘅體感睇吓會唔會易啲明

幾年前33歲開始學
個人覺得な、ら認真讀同聽先有分別,講快少少都分唔清
加油!
我都想學,都係由乜都唔識開始!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞