零基礎應該如何入手學日文?

322 回覆
38 Like 19 Dislike
JLPT 唔同IELTS 唔洗作文唔洗講野唔洗填直格
難聽d講句唔係盲既都合格
以前係日本文化協會讀考試仲難
但每年N2 合格率得一半,n1得3成幾4成左右
自學咗兩年 到而家都唔知n同r 同仲 zu tsu嘅分別
廣東話由細講到大都大把人唔識分啲鼻音圓唇音啦,所以我覺得如果只係興趣學下日文唔使咁執著
想學到同日本人流利傾計 不過都真 可能連日本人都唔識分
ポケモンの技の一つ
多謝你打咁長篇解答我
「一開頭第一版一定係一堆詞語,一邊平假名+漢字,另一邊會有果個字嘅中文解釋」
冇喎,頭先我睇果本係全日文,冇中文解釋既
聽日去搵搵有冇台版先
日文用廣東話學係最好...
點解要用英文
識中文己經跑贏起跑線
音讀己經唔洗多一層翻譯
唔通記中学チュウガク呢個字你記secondary school咩 你記完都拼唔番啦
港版一本課文一本解釋
有冇app推介可以做到類似大家的日本語咁既效果
發現自己係app最多碎片時間可以學
記得初學果時連打日文字都唔識, 想google都google唔到,要用OCR program copy and paste
睇得明av唔使識日文的
等我背完50音就開始
諗住跟呢個網https://langoal.com/minnano-nihongo-teaching-plan/overview.html
我都想用廣東話學,不過好難搵到resources 所以先打算用英文學

另外係咪記完五十音要再記埋其他長音拗音拗長音促音濁音半濁音撥音先開始學文法/vocab
人在外國買唔到果本書,就咁上網搵一樣嘅material係咪都無咩分別
有時覺得自己因為識睇漢字
反而變到好難記啲字點讀

與其記個「日」字可以讀做 ひ、にち、じつ、に
感覺成個字「日没」nichi-botsu 好似易記啲
nasal vs retroflex

voiced fricative開頭 vs voiceless plosive開頭
啫係純粹有鼻音同無嘅分別? 咁tsu zu呢
Duolingo
でぐち deguchi
你係唔識普通話定唔肯聽普通話?
大陸加埋崇日台仔,普通話/國語就一定多資源過廣東話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞