零基礎應該如何入手學日文?

322 回覆
38 Like 19 Dislike
係咪姐係背晒清音先就可以去下一去
搵啲文本
用電話鏡頭/cap screen搵ai photo to text
擺落Google translate翻譯

帶埋耳機聽清楚佢發音,因為Google translate啲羅馬拼音有時唔準
然後自己跟住讀一次,慢啲唔緊要,要準同順

大概認到五十音之後
試下自己就咁望日文平假片假名黎讀,減少用羅馬拼音認字
漢字唔識就由佢,再每日俾多個目標自己記至少5個漢字動詞既讀音、意思

ai學習都係參考人腦,我覺得一開始唔好理文法先,聽多啲睇多啲讀多啲,人同ai一樣填鴨式係必要,要當你自己練緊反射神經,而唔係記憶
由文法學起呢啲係語言高手先識得做既事黎

利申自己試緊,唔知值唔值得參考
良師
好少普通話。我唔想殘體字多啲。

試過好多app。真係呢個最好用。冇用俾錢。我迫自己唔可以錯,錯左扣心。
ABCD都唔識,點背a for apple b for ball
其實背50音真係同記英文字母一樣咁基本
想知你用咩resource學vocab
我諗住等遲啲學熟五十音先開始記下vocab同聽多啲日文

講返細細個未學日文之前打機戰幫到好多係咁睇戰鬥畫面, 佢又叫得熱血, d五十音都大約會知點讀

同埋D高達名幫學片假名好有效, GUNDAM ガンダム咁

之後複雜D V2 assault buster gundam, gundam 係ガンダム, 前面アサルトバスター就係assault buster, 玩玩吓見下就估到8 9 成每隻字個音
Duolingo好在beginner friendly同可以重溫
我諗住學到咁上下先轉其他比較進階嘅材料
我係本身叫做上過N5工賊會。叫做背左五十音。
用app 一黎就係助語詞造句。幾好

用app學,係孤獨,唔知係咪岩進度。不過用app一定有趣、互動過出口仁

出口仁要好自律,讀、寫、記
台灣啲YouTube channel係教得幾好嘅
文法可以用英文學,會容易理解D
但係你初學寫字就都係用番中文會易上手少少
讀音用返廣東話去學會事半功倍

記好哂50音就到長音拗音拗長音促音濁音半濁音撥音
過到日文第一關就可以嘗試入手一下文法
睇下D格助詞可唔可以同你對preposition既理解渾然天成
過埋呢關既話就會到用言變化同埋自他動詞
其後一步步咁對助動詞/補助動詞/複合動詞挑戰
平時就多D認識下唔同既生字同埋動詞
咁你就準備好去應付下一關敬語
精通5層結構敬語後你需要熟習N3 108個文型
到呢個位你應該係日本旅行起碼唔會睇唔明 (聽就因人而異,始終日常對話語速可能會快,不過服務行業同廣播會就返你既)

再上去N2同N1就係另外一個境界,起碼考試黎講係咁
你支持到N3先再講落去吧

如果發現自己自學愈學愈無動力
咁你需要既係出去報讀日文班 又或者去日本讀語言學校

網上資源來來去去都係google搵到果頭幾個
始終香港市場細,都係台灣資源比較多
有唔識上連登問都應該好多自稱N0 N1 N87會出手相助
つつく?
睇黎你比樓主更加需要進修
英文教材會係由弱智程度開始,就返鬼佬唔識漢字咁由零開始教
但如果你連學個日文都要政治行先咁無辦法
咁學完清音下一步應該做咩比較好
睇到呢度已經笑撚咗
23樓覆左,樓主無視我姐

零基礎應該如何入手學日文?
https://lih.kg/bFkRQeV
#23 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
啱啱走左去書局睇,係咪叫,大家的日本語(初級)(香港版)
但裡面全日文,係咪硬哽照學起步會比較好

我仲係好初學,求解
1. na同ra已經唔識分,聽落好似一模一樣音咁
2. 見到之後係濁音拗音,應該繼續背晒打好基礎先先定學其他野先
na ra 知有分別咪算,又唔係要做語言大師,我覺得唔使深究
廣東話你又會好認真去分 n 同 l 咩,唔通自己母語都未搞得掂,學日文就突然好認真咁去分
YouTube 有人出咗呢本每課講解
係咁易係youtube search下大家的日本語,好癲,不下十個channel由第一課講起
原來學日文咁多資源
係,就係e本
唔好比佢全日文嚇到,一開頭好簡單的,比啲信心自己
新版唔知係咪咁,但我學果陣佢每課有個咁嘅規律:

一開頭第一版一定係一堆詞語,一邊平假名+漢字,另一邊會有果個字嘅中文解釋
然後會有好基本嘅文型同例文,介紹果課想教嘅基礎文法,一開頭都係好簡單的
跟住就有啲果課嘅練習,無記錯就分練習A, B, C,跟住有個listening 練習
最後有個會話比人練講,咁就完一課

我自己建議每課就咁:一開頭默寫一次啲詞語,搵野蓋住平假名果邊睇住中文字果邊默返出黎
一開頭啱8成左右就得,重點係要你個腦適應隻language ,同埋加深啲對平假名呀,濁音長音果啲嘅記憶呀
然後就開始做練習,最開頭應該唔知自己做緊咩。唔緊要的,睇返文型同例文,一路做一路理解
聆聽一開頭應該係最難,但都唔好驚,盡量試下啦
會話可以無視,新手階段除非去上堂,否則好容易越學越錯

反而淨靠佢書嘅練習係絕對唔夠,建議買埋佢本咩 標準問題集(類似咁嘅名,應該無記錯),每課跟住做,加深記憶
每課就不停loop e個程序,有心擺時間學一定得的

答返你問題

1. na ra 靠聽唔識分,好正常,越學就越會記得同聽得出邊d字係n 邊d係r

2. 可以但唔建議。正如d 人學英文發音,喔 environment 個ment 讀 文 音喎,咁等我背哂啲字堆發音先

唔係唔得,效率比較低囉。因為當你慢慢記得啲字平假名點寫,你就會記得埋果堆濁音呀果堆野
但當然,最開頭默寫50音果陣寫埋果堆,都係可以的,都可以係令你個腦適應日文嘅圖徑,多練習係無壞

Lunch time 食飯打長左,希望幫到你
唔好買港版,未出完。我上年買初級1,睇完都未出2,走去買返台版,而家讀到中級4,書櫃特別有本唔同款好唔舒服
https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/learnjapanese/

NHK比鬼佬用嘅教材
堅持要用英文學嘅話
你睇吓啱唔啱心水啦
如果樓主真係想用英文學嘅話可以試下
https://www.renshuu.org/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞