零基礎應該如何入手學日文?

322 回覆
38 Like 19 Dislike
超勁如果咁樣跟法成件事有系統好多
接觸過就知,網上資源99%係台灣/大陸
有無報jlpt
日文三大勸退位
1. 五十音
2. 動詞變化
3. 敬語
有心有力可以試吓過唔過到呢三關
近排都開始記五十音平假名,開頭望到成個表都驚記唔到,點知記下記下又得。用呢個app練,每日五個,不過進度有點慢!

同埋濁音半音嗰啲都係嗰啲字多"/ °
ああ!君が日本語が上手ですね!(建前の言葉だけど。。。)
日本語は食べますん
日本語は食べ物ではありませんよ
呢句嘢係專用嚟表達唔識日文的

唉屌 我都打錯咗添
係日本語は食べません
用左樓上另一個巴打既記法,然後又上網睇左王可樂,原來我完全miss左動詞分I II III型而家終於搵到少少規律

另外想問返
あのう
個う點讀
長音,讀嗰時拖長個の音嚟讀
出口仁出嗰三本日文書勁啱自學人士,仲要佢課文詳細講解係YouTube 有得免費睇曬。不過睇曬都只係N4程度…
請問點解浴びます既て型唔係浴んで
因為浴びる係第二類動詞
て形就咁將る轉て就ok
以為係い行所以第一類
係咪死記呢d例外
我嗰時學,先生係用動詞原形做分類
所以對我嚟講浴びる唔係例外

不過都唔緊要,
用原形/ます形去分都會遇到例外,
呢啲只可以靠死記,或者學落去用得多慢慢記住
て形我都未搞得清,不過而家啱啱接觸ない形
想問出口仁有2套教材: 大家學標準日本語,同Try! 日本語N1-5達陣,兩者內容上有乜分別?後者較exam-oriented 跟N1-5考試去組合內容?
建議自己學晒五十音
平假名+片假名
去超市見到商品上有日文就嘗試睇同讀
電話界面語言就轉日文
強迫自己睇
睇得多就會記得
啱啱學到丁寧體轉普通體
仆街難度直線上升
初級都咁撚難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞