零基礎應該如何入手學日文?

322 回覆
38 Like 19 Dislike
認真完全無底無方向既就去搵CEF課程N5讀起最好
有資助下你都只係比20%+書簿費
係一定要考試同合格咁解
我見好多人都係搬返本書既解釋出黎
所以你睇呢度D人分享都係一樣唔明
學日文你好難唔睇台灣野
用英文你係事倍功半
N3 開始就有能力明白 YouTube 日本人老師嘅教學
到時選擇㞊更多
雖然我覺得中文母語者有時教讀解,文化其實仲好
本書係用ます形教起,所以上面有人講する你唔明係正常
想知道個さ、き
有冇分幾時用正寫同簡寫
有時會見到正寫,有時又會見到簡寫
你講緊乜
平假名 片假名?

平假名
兩樣嘢黎喎⋯さ/き 兩個音黎
即係英文b同d 似樣但完全唔一樣
所以你想問乜
さ同き 2粒字黎
我真係get唔到你有咩唔明
Sorry for 1999
因為鍵盤打唔到 圖中個Ki 字, 有時睇日文會打上圖個(き) 有時就直接打個き字,想了解有無分幾別

暫時只係見到 sa (さ)同 Ki (さ) 有第二個寫法

另外想問吓iPhone鍵盤,如果打日文漢字係點樣打?
有冇手寫的
因為中文字同日文漢字寫法有時有啲分別
lm
哦 我大概明你想講咩
你應該想指呢個位連唔連埋既問題

冇咩分別 你中意寫邊個都得
同樣情況仲有個そ都係

iphone鍵盤打發音就會有得比你揀候選漢字
我個人係用日本語かな鍵盤 好處係濁音 清音不分都會出到個漢字比你
例如就咁打 たれ 就會有得比你揀 誰(だれ) 呢隻發音既漢字
謝謝回覆,好詳細明白了
除咗かな鍵盤,如果你拼音勁啲,都有拼音鍵盤(ローマ字)我自己就習慣打拼音多啲
收到
感覺背英文拼音,好似易過記日文字
而家每日都練緊記字,差少少又係第二個字
好難記
ローマ字同かな鍵盤 2個都得
普遍外國人用ローマ字 日本人就大多都係用開かな
かな慣左會快過ローマ字好多 不過到習慣為止要一段時間而且會辛苦
ローマ字就直觀易上手 睇個人喜好
比個かな做參考
講真真係唔建議背英文拼音 你用50音去記會學得好好多 用英文去記會學壞手勢 任何語言最好都係用返果個語言既系統去記 打好個基礎會好好多
邊有人咁傻記拼音,啲50音全部中文字嚟,邊洗刻意記
Lm
有冇留意過日本手信包裝好鬼靚但可以好難食?
日本人十分注重包裝,包括電腦打字法
所以基本上你打字見到既寫法有部份有美化成份既
有D位特別圓滑左,平時就唔需要咁做既
手寫時,さ同き中間唔好連埋一齊,分開寫
只有打字時先會用連埋一齊既版本

平假名書法(手寫)其實有唔少同印刷字有出入
仲有好幾隻字會講究長度、比例、角度
不過唔係認真寫咩作品平時都無咩所謂
https://youtu.be/wJLu_-bJDAw?si=FxO36dLpn1pjd2Ij

尋日睇到呢個channel, 呢條有簡單提過
佢好打耳😂
想問下大家點記生字
有D情感情圖象化唔到, 好難記入腦
死背
重複聽重複記
唱住卡拉ok對住日文歌詞﹙有振り仮名嗰啲﹚會易入腦好多啲字讀法,首歌又富有情感都幫到手易入腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞