零基礎應該如何入手學日文?

322 回覆
38 Like 19 Dislike
剛開始學日文,而家用緊Duolingo app用英文學緊五十音同基本vocab
想請教下有無好嘅英文material/ channel學日文
出口日語
去吉原學啦90,000円一堂
主要想用英文學,有無channel介紹
無錢
巴打仲咩咁堅持用英文學嘅? 個人覺得日文用中文學會易好多 不過如果你堅持可以試吓用英文字幕睇動漫嘅
因為唔想聽普通話
如果有廣東話channel/resources都ok
試試Tofugu?
想問下學幾耐先睇得明av
好,研究下先
其實youtube大把教材
要記熟五十音同常接觸日文,就係基本野
得閒可以由D簡單嘅漢字或者日用品或者日常野記起
咁會容易D加深記憶
打個真係最on9嘅例子
優「之」良品 個「之」其實就係個の字
就係咁簡單就50入面學左1個
細個睇戰隊呀 蒙面超人呀都中意有一句
「つつく」(下話繼續)其實就係tsu tsu ku
可以不停運用日常 或者你感興趣嘅野 咁就易入手dd
中意聽日文歌嘅 可以查下歌詞 跟住讀下
中意睇日本節目/劇集嘅 可以跟住覆讀一下 每個人嘅回答
以新手黎講 唔洗太注重grammar 肯讀肯查
慢慢你會知道咩情況 會用咩句子答話
---------------------------------------------------
幾時先知自己真係熟讀五十音,就係你去吉之島D地方,唔洗諗已經可以輕鬆讀到曬D標籤上面嘅片假名/平假名(唔計漢字),就再去下個階段
你開好左個頭,之後就會輕鬆D
而家主要喺Duolingo同時學緊hiragana同katakana, 但唔清楚係咪應該同時學定分開

同埋係咪應該熟哂先再慢慢學vocab同sentence structure?
你淨係學聽唔學字嘅話應該易啲
學夠vocab就得
av 嚟嚟去去都係果啲詞彙
樓上話要就熟五十音
到記晒清音仲有濁音拗音,都係硬記
五十音全部死背左先好學其他
逐行逐行學 我覺得學曬平假名先會好啲

建議另外download多個五十音app嚟學
一開即睇 唔洗喺duolingo撳嚟撳去
仲要學埋筆順點寫

死背左之後 後面就輕鬆好多
你咁樣問得 就即係你未開始背/識好少
到你背完 你就會諗 當初點解你問啲咁嘅問題
我係覺得熟50音後可以搵啲網,睇晒一次N5/N4文法,做下筆記,之後搵自己鍾意內容睇,查住再學
好,咁我慢慢記熟哂五十音先
暫時都只係認到好少字

啱啱down多咗幾個app練,希望可以快啲學vocab
係呀,我係啱啱開始。學上去之後會有方法
想知係咪除咗n1其他日文試考嚟都無咩用?
不過我無咩目標,純粹想睇下睇下自己學唔學到先
搵50音,背默直到有一次流暢背到哂出黎為止(平假名就得,片假唔洗住,因為係往後學果陣會慢慢記到)

然後Google search みんなの日本語
由初級開始買起,跟練習逐課做,一路去到完成進階2就確保到讀寫聽有n4 水平

講就分開特別練的,大把n1仔都講到1999,所以唔洗驚,慢慢搞掂讀寫聽先啦
記得有個考試係專門for business Japanese,考敬語果啲,去日本搵工好有用

利申無考
打錯一路去到完成進階2就確保到讀寫聽有n3 水平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞