Leica 用家討論區(3) Q = Panasonic 貼牌機

723 回覆
7 Like 3 Dislike
(-0-0)
問題就係你身上浮現咗出嚟啦
對於優秀嘅嘢只有彈無讚
劣等嘅貼牌機返而推崇
不停自我發酵

其實你根本自己都睇唔起Panasonic
同小米一樣都係貼牌垃圾
五十步笑百步
越低水平嘅人越自我膨漲
眼界狹窄 井底之蛙 故步自封

成日諗住蓆渣價錢燒鵝味道 含撚啦
做人要分莊閑 窮人要有窮人嘅自覺
幾萬蚊買部貼牌機炸你死窮撚
連真奶鏡頭蓋都唔撚夠買啦
想擁有更好就要努力
而唔係自欺欺人
知足唔代表唔進步
而係享受現在
樂在其中 慢慢進步 追求更多
你都可以有失敗者變成一個成功嘅人
M10r 還好
其實佢好可悲
比人笑到咁都仲死雞撐飯蓋
算吧啦 夏蟲不可語冰

佢呢種Mindset已經睇得出佢會介意
但又要扮唔介意
安慰自己係要用一啲比貼牌更差嘅另一個貼牌
你同佢講真話對佢黎講難聽過粗口
政治立場撑黃係條垃圾最後嘅遮醜布
不過80後黎講佢都好撚失敗
成四十歲人買部貼牌機真奶都玩唔起
師兄,你係度問晒氣
呢度d人狗眼看人低,係香港先有呢d咁既風氣
見m10 3萬買到 好心動
我冇幾耐之前都買左
睇budget做人
咁係唔答佢邊度著數?
係香港先有買乜都要講著數嘅風氣
當日我都問過你同一個問題

你果陣係點答我?
「躝啦死窮撚」大概係呢啲

咁但係你批鬥緊個風氣,又唔去改變佢
你上嚟把撚呀?

我點答你 同你點答佢無關架喎
就係因為有你呢d心態既人先有呢d風氣
我唔批鬥d咩,我亦都唔係要批鬥d咩
下。。我冇答佢野,係你答人地豐澤買
我只不過想佢講係度問係唔會有答案
因為根鳩本就唔存在買Q3有著數嘅呢個選項
玩luxury item 要有著數呢個風氣就係因為有你呢啲無知撚/窮撚心態嘅人
先會搞到呢度污煙障氣
就算佢有冇打著數呢兩隻字你一鳩樣hea鳩人,關撚事咩。有冇錢係睇心態姐,唔係睇物質。點解買Q一定係叫玩luxury item 呢?人地外國forum, reddit都唔會去咁定,但偏偏香港就係咁
唔用M機又屌,用M唔用leica鏡又屌。

試下謙虛啲咁問,心情好唔一定hea
有無錢係睇心態,無錯,所以買Q3嘅心態除咗係無錢之外
仲要係蠢同無品味

買Q唔係luxury item,因為佢cheap機嚟
買leica 先係
外國直頭玩支那老翻鏡添
呢個係道德水平同意識形態嘅覺悟
身體最誠實,你都買咗部m10架
點都好,師兄你有你既見解,我亦都冇謂爭論
我買m10係因為我覺得我買Q2會後悔,因為冇得轉鏡頭。而唔係同意你所講邊部機係垃圾,邊部機係luxury item

窮撚思維係矛盾嘅
無得換鏡咪即嫌佢垃圾囉
身體最誠實
其實大家都係用心良苦
佢都識揀部M10唔要部貼牌Q
仲要導人買咩 自己貨比貨都識揀啦
問心啦大把人都只係為左個Leica logo 而買
根本唔會知入面個餡冇一忽係原廠
仲要貪平要著數 其實買luxury 仲要平邊會有好嘢
有d常識都知 唔做research 比人串怪得邊個
最可悲係知道真相仲要死雞撐飯蓋

睇唔起貼牌機還睇唔起
真心我地把口係賤但其實都係為佢地好
行少d冤枉路 益少d二手佬
係連登大家匿名username 比人笑兩句無傷大雅
出到去同d識既人講話部Q好重奶味
Leica自動對焦又快
真係比人笑到面都黃
導人向善認真辛苦
都未撚講啲窮撚貪平上price格價
係賣得最平呀
無official dealer 單,七日保都無
開盒衰QC即刻就叫你自己寄去德國搞

谷住谷住咁用部大塵新機都事少
攞去白沙道想整,結果俾人串唔抵嘛
上排有時間拎到部機出去
岩岩先拎上手 重係唔係好習慣 影得衰唔好歧視
M11+35apo
你話係用iPhone 影我都信
拉兄出下相比各位師兄弟觀摩下啊

iPhone 15pro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞