Leica 用家討論區(3) Q = Panasonic 貼牌機

748 回覆
7 Like 3 Dislike
你唔配呀
成個過程係佢走入嚟亂咁吠
然後就好滿足咁講話我已經撚晒你地啦

呢一種自我陶醉 真係毒撚識享受
我覺得90/2 apo 始終都係數碼年代
已經都唔洗講咩奶味 最緊要夠利

90/2pa 反而做到奶鏡果隻好奶油散同一層層既過渡
巴打有機會不如試吓
金邊8妹 啲台仔真係識改名
你唔覺得佢成個過程呢好撚唔甘心咁嘅咩
好撚似之前果幾個PanasonicQ用家
去日本買有樣嘢好就係佢擺到明讚你錢 但係就一定會俾到啲全新/舊倉存既好野 你有啲budget就真係冇問題嘅

我反而覺得最蠱惑係London 啲19舊鏡鋪
標價標得高 佢唔會主動同你講支鏡嗰咩問題
真心話其實呢個post 先係攝台器材gp 清泉
隔離果d一有新機就眼紅負評 班友極度魚蛋論
自己冇錢買人地都唔可以有
明明電子野就係有新玩新
得班星際佬先會叫人接N手蟹貨
你睇下Nikon 啲tg group 全程有讚冇彈 zf 世一
佢地講是非既時間隨時多過影相嘅時候

呢度有啲人真係上左岸奶當玩具玩
一件野好唔好直接講 唔洗講咩性價比
成班爛面肥矮毒Philip Fung 護主犬
明明Zf只係中規中矩情懷機都捧到上天
我自己都玩過陣就長放防潮箱

其實真係當玩具 靠黎搵食真係乞食啦
舒舒服服玩下咪算 十幾廿萬過眼雲煙
係d低收入人士玻璃心 又要睇又要屌
好心班友冇錢玩就留返黎睇病算
可能冇比較冇傷害 m10呢個產品雖然缺點多多
但係點都叫做跟得貼film m 個size

宏觀咁多間無反 真係得Sony叫做開始成功將鏡頭做到越縮越細 越嚟越輕 其他嗰幾間都唔知做乜鳩嘢 啲鏡頭越來越大支 大家都0.95大家都係手動鏡

雖然話就話平有平玩 我覺得呢個品牌最主要核心產品真係唔平嘅 特別像素推咗上去之後 根本係逼你買apo 變相嚟講入場費已經唔係好似以前咁100k可以買齊基本套裝
撚曬你班傻狗仔
大部分舖都係
但新宿間Lucky就唔一定了,又係咩狀態都唔寫,成日要自己睇
先搞咗肥九/大頭九先
90cron pa睇下有冇機會搵frd借嚟玩下
我用Nikon多都覺得Zf麻麻
大嚿唔好揸
成班吹奏個5軸八級防震
講到冇咗就影唔到相咁
星際Zf啲二手新淨到
個個跟風買

第一次見 好正
即時 膠哂
個老豆paint俾個女用
有冇人有用過Summaron 28MM 5.6 可以分享下??

Hyper focus snap shot好撚爽

Which is 所有28mm收到5.6玩hyper focus都係咁上下

黑色有收藏價值
銀色可以粗用

黑白菲林、monochrome 機有屬性加乘
萬零蚊貨仔,做鏡頭蓋唔錯
貪佢夠細,夠晒輕便
係驚5.6唔夠用

Btw, 黑色真係好靚
5.6 28mm
日光日白太陽正光可以iso 400,1/125 -1/250 shutter

Monochrome M就唔撚驚,啪去auto iso,1/125 shutter
上到128000 iso都仲得
菲林就HP5 push到3200,夜晚用1/50

5.6唔夠用係你唔識用姐
驚咪買返summicron
同新機差四千
新手好多年冇買相機 對上一部已經係Sony A7/Nikon D300
最新手痕 想買部Leica 玩
如果出部Leica SL3, 買行貨定係日本/歐洲買水貨好 8月飛意大利
等Panasonic 岀S1rii

你可以岀返去了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞