Leica 用家討論區(3) Q = Panasonic 貼牌機

748 回覆
7 Like 3 Dislike
靠你死得啦東方廚都係信唔過
但你係菲林po多過呢度
呢度悶呀
你講得啱
有人嚟推po,依家唔悶了

btw,拉蛇可唔可以講下90有邊幾支好玩

見肥九同大頭九幾正
肥九全開全圓光圈
背景係樹林、海面有泛光可以chock到dreamy 光波散景
缺點係落罩都會有濕鳩flare,而個flare係唔靚嘅
逆光死九成

大頭九會有旋散
全開影人唔會死sharp

我個人宜家用肥九多
大頭九太重
Pre-A支90 Elmarit/cron乜人講係咪因為太普通
見人講90一係就肥瘦/大頭九,一係就直接APO

早排揸過下銀色嘅大頭九,90嚟講真係幾重
Prea支cron有移焦嘅情況
唔輕便得過大頭九幾多,又平唔過apo太多
畫質相對無特色
所以唔上唔落

Prea Elmarit 無乜特色可以pass

大頭九要配摩打grip先做到機鏡平衡
用vit都唔得

咁上下價位肥九個輕便贏曬

肥九勉強應付到m11 6000萬像素
不過要evf
買得M11買埋Visoflex 2都遲早嘅事啦

咁肥九大頭九一次過買曬再睇下留邊支
感謝拉蛇
留港撚最怕怕就係起底 唉香港人真係好撚慘
無論點都好你都要記住一樣好重要嘅嘢香港買奢侈品的確真係比好多國家都已經平 最少我喺日本倫敦星加坡墨爾本嘅二手舖同埋當地嘅二手市場都未見過24k執死雞買到一部m10
我覺得90/2pa 唔錯啵 可能我影菲林比較多
Pa俾我覺得更加有leica果種立體同過渡
你而家個情況就好似老秋星期六日嗰啲樓上東方廚汗肥喺度自我陶醉.... 你呢啲毒撚真係好黐線
我有啲羨慕佢
你係咪笑鳩佢用PanasonicQ 所以佢咁嬲
佢應該連相機都無
明白 因為我見之前拉sir有講過d鏡好多比人改過
所以先想睇下有冇邊D係手腳乾淨D
btw 唔該哂師兄
條友連幾千蚊買部富賤都要開post 問 真係好垃圾
有啲舖頭比較多鬼祟操作
尤其係機身,輕則亂cla,再者積木
鏡頭就蝦你唔識睇,甩coating、有hairline、有塵有抹痕同你講唔影響成像
改鏡呢啲一般都係拆眼鏡嘅鏡改到鬼五馬六咁
你器材撚無相岀就收皮啦
明白 唔該哂各位師兄
反而係咁
我諗住digital菲林都用到,計埋輕便應該都係肥九
佢仲要睇我舊po笑我聽東方同人音樂係傻閪毒撚,佢自己更加似
係咁話個post 冇人
我又唔係連尼住做乜要咁care ?
佢係咁幫我推post 要諗下個post 名仲煩啦

條友自己上黎比人撚
嬲到陣窮酸柒毒公屋仔味出晒黎
呢個post 不嬲小圈子狗眼看人低
就係睇唔起d非奶鏡N手考古貼牌機用家
入得黎要有心理準備 忠告:
選擇性失晴做人會開心d
係咁話個post 冇人
我又唔係連尼住做乜要咁care ?
佢係咁幫我推post 要諗下個post 名仲煩啦

條友自己上黎比人撚
嬲到陣窮酸柒毒公屋仔味出晒黎
呢個post 不嬲小圈子狗眼看人低
就係睇唔起d非奶鏡N手考古貼牌機用家

入得黎要有心理準備

忠告:
選擇性失明做人會開心d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞