Leica 用家討論區(3) Q = Panasonic 貼牌機

723 回覆
7 Like 3 Dislike
個頂刻字咁樣衰點忍
寄返德國做full engraving
https://www.facebook.com/share/p/CEMuupiNuf1CJ1B4/?mibextid=oFDknk

炒翻起CCD真係好 而家連部考古級M9都賣得出仲要18.5k
不過都係果句啦睇落冇事但個所謂返廠改既id 16用雙面膠紙痴都見過 仲要好多積木機扮冇改過 就算而家返廠都唔接受維修 真係醫返都晒藥費 用呢個價錢買舊磚都冇咁勞氣

18.5K咪算好,睇下Y拍有人夠膽呢個價賣9P
CCD經濟
比盡$180冇紅點 呃唔到班傻仔
呢篇應該係上年舊文
都係個句leica m9係最多鬼鼠野,真係無謂掂
SL係咪貼牌機吖
睇你點樣認為,佢今次應該改咗好多嘢冇直接就咁copy Lumix S5 II, 改咗用M11/sony A7R5個6千萬像素sensor。
Q3都係呢粒sensor
但樓主話佢貼牌
是但啦,各有喜好及用途,相機係工具。
照你意思用同一粒sensor 咁其實大家都係玩Sony ,
唔止呀仲有Nikon 哈嫂xcd(Dji )Fuji 新機除左canon
全部都係Sony ~

Sony IMX455 -A7RIV, A7RV, Q3
Sony IMX455AQK-K (RGB)-M11, M11p
Sony MX455ALK-K (Mono)-M11m

同一粒sensor 系列
Leica M機tune 過microlenses array
同coverglass thickness characteristics
堆疊薄過Sony 原生果塊
自己上網睇下幾部機vignetting,crosstalk
dr14,15比較已經唔同
有能力既可以買Leica M body同M鏡玩玩
垃圾Q換唔到鏡可以用Sony 試試
Sony上M鏡最易有紅閘
一開Lv就睇得出龍與鳳

題外話
垃圾Q 粒IMX455就Panasonic stick 上去
果陣佢玩開dfd 唔識玩PDAF
背光果陣d banding/striping 出晒黎

入返正題
Panasonic Q3同M11用同一粒Sesnor 就唔等於貼牌?
玩攝影係玩相機sensor 鏡頭光學唔重要?
其他牌子sensor既 M10呀菲林M果d係咪旁門左道野?
唔洗計埋其他Rangefinder 鏡頭連動d光學野
電子年代evf取替 (Q用可樂logo遮住整唔到)

不過學樓上師兄講 玩得開心咪得
有粒紅點就開心仔
電子相機機身body部部都evf
根本唔洗用rf
玩Leica 同一款M鏡都有幾廿個vision
有d淨係個hood 都貴過部貼牌Q3
M鏡又冇af 又冇vr 又唔夠sharp 又多distortion
反正 Q更有性價比 又有晒Panasonic技術專利
就算個body 唔值但貼左個可樂logo 值幾皮
如果唔係為粒紅點
不如買Sony 反正同一粒sensor
仲要Sony 大把鏡頭好玩過Panasonic 支28mm
想問問M11p用家
到依一代嘅數碼M重有冇成日死機嘅情況
想入手但因為依個問題卻步
M11p Build in 已經係v2.0.2 未試過hand
M11第一水個fw 就有問題不過升左後就冇事
多數係因為張卡寫入慢
建議set write 入internal 先再到sd
鞭到發發聲
我都係見到標題咁搶口先嚟問下姐
咁樓主又點睇SL吖
講幾百字都未答到SL3係咪貼牌
講事實都搶口?
Panasonic 晒咁多資源心機幫Leica 整部Q出黎
我唔覺得貼牌係貶意
反而個粒紅色Leica 貼整貴晒部機
呢樣先應該扣分
個topic名不知幾好
玩開都知Leica 從來都冇能力做電子嘢
啲人見部電子貼牌機以為係Leica就死啦
「根正苗紅」返Panasonic 因為佢地做開家電
我屋企洗衣機雪櫃電飯煲都幫襯左好多年
真係信心保證~

點睇SL?
1,2代上個post 有講 可以爬下文
唔想爬咪睇返上便果段 大致相同
其實真係唔使講
呢個問題根本唔值得問
更加唔值得回答
仲要思考嘅根本戇鳩
SL係貼牌
L alliance講到明技術互換
Panasonic岀機
sigma岀鏡
Leica岀logo
答黎做乜
等佢地買左咪知
有腦都知標住Leica 有af 就係貼牌奶
呢d學費要比嫁

屌米雖然抄人起家
仲要大陸野
起碼會夠膽貼返自己個名出黎話共同研發
呢d咪品牌自信 賣到成皮野都有大中華膠買
Leitz phone 唔通又真係Leica 自己整咩
換轉冇左Leica 貼牌 邊有人用同樣價錢買部Q
6k都唔值
佢哋撚有錢買咩
窮還窮
冇錢買咪做search 努力搵下錢
貪粒Leica 紅點買部相機show off
買部相機都要買架二手
呢d傻仔入到黎比人串真係唔好怪人搶口
(請勿對號入座)
M10都無啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞