Leica 用家討論區(3) Q = Panasonic 貼牌機

723 回覆
7 Like 3 Dislike

唔洗一次過quote 三次 上個post 先講完
Kevin Purcell 姐係Q 個designer 自己都講
得個殼既design 同logo 係Leica有份
入便果d光學,電子,鏡組設計Leica 都冇參與過
全部係Panasonic minolta 整
整好晒寄去去德國廠assemble(唔係Wetzlar )即係好似富士康咁
Post 頭都貼埋幾張Panasonic 光學專利 我都廢事搵
唔洗鳩估 如假包換千真萬確係貼牌機黎 最簡單係Leica 鏡唔會有 af 邊有得假

Ps 小米話係雙方聯合研發的首個系列——「與徠卡聯合研發」
邊稱得上代工 不過起碼大陸仔起碼會貼自己logo 上去 應該有良心過你個松下貼牌Q
Q好似鏡頭機身都係panasonic研發
Ching 你小心d講 機身都好多parts :CMOS Evf live view moon 對焦防震模組i/o board 舊電…
先係Panasonic
As least 個柒到喊既殼同埋佔機價95%既Leica logo
都算係Leica design 既
係Leica委托Panasonic 研發
即係NASA整火箭都會外判咁
搵你幫我做功課 再寫自己名
係我買起你張畢業證書,寫自己個名
我明白你係好嬲嘅,咁貴買部機返嚟發覺係垃圾嚟
條垃圾死窮撚潛撚左水啦
有時真係唔知好過知 選擇性失明咪幾好
「the Summilux lens was designed by Panasonic」

屌你老味洗幾萬蚊原來支鏡都係p仔
你老母就去代工發夢啦你
上水未
回應下
回乜嘢應
我覺得Q係真奶
你班窮L死話唔係
正常人都會明official 出同小米嗰類crossover 係唔同
但啲獨醒L係要話一樣
正如買名牌袋
有啲人一定要買法國造嗰啲,歐洲其他國家造嘅就唔得
但我覺得就算唔係法國造都係真嘢
但係事實係
小米有Leica co-Design
Q就係Panasonic design
大家都有leica logo
有logo就係真奶嘛
點解你唔認小米
所以點解小米唔係真嘢
寫住聯合研發
事實係原廠搵其他人做甚至搵其他人design 都好,同crossover 真係唔同
你死話一樣嘅隨便你
師兄真心你搵部M機玩下,就會認同不論build quality,拍攝手感,到相的顏色,機的反應Q同M真係完全唔同,Q係一部好的自動對焦不可換鏡數碼相機,不過同leica design機比真係完全兩樣野來的,除咗個紅色牌同個Menu style,你完全係唔會感受到佢係一部leica
反正都比得5萬,不如搵2手m10加支Summilux價錢差唔多重好玩,
無AF唔識影相
你都on L 9
同小米crossover design又點?
佢貼住Leica個logo就係Leica
正常人根本唔會care,想買咪買
而加買m10會唔會好蠢?
你而家好似啲老人家接受唔到真相喺度呃自己

我屌原來係民意撚
兩萬中搵到一部咪抵玩囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞