外賣群組大爆keeta免運費真相 原來要餐廳倒貼

419 回覆
915 Like 66 Dislike
香港做生意果班真係好撚老鳳
好似一定要賺盡每一蚊先得咁
齋叫個粉唔得為左佢有多d錢賺仲要叫個正價野食
弱撚智
冇租金既成本下32蚊點樣冇錢賺法
唔介意呀老細整條數breakdown黎睇睇
真心想知
淨係mark up個價, 已經cover緊餐廳偷偷加平堂食個價時個價
Nigga
人哋餐廳而家話cut 咗去
冇人鬧消費者喎
呢個post一班好激動係咁消費者點點點唔知做咩
咁uber算佛, 新客-120同舊客Q旁-15全部uber自己出
支持,快啲cut
你係香港見到成個商場都只係得各大連鎖點
個個商場都係果D野
就係因為要搞要好高成本
冇晒低成本小店
有冇咁多人會比咁多錢同你燒黎搶市佔
仲要未必一定羸
因為喺大陸美團仲係好低運費
好簡單既加法
25-30%租
30%食材
15-25%人工
5%櫃面流動現金
~10%既水電煤
老細如果最後計得掂條數,又有係人工同食材果邊做少少功夫,有個10%落袋已經好好,如果果個月爆數,比平時多10-20%既利潤,咁果個月老細既收入就係營業額既18~20%

你計返佢地set個價係50蚊,但比外賣平台壓到得32蚊,你話去咗租我計你租係25%,即係一個外賣最盡佢搵得5.5蚊,冇租既情況wo,你計埋租佢可能搵得果1-2蚊
咁樣比你你做唔做
要打洋人要用洋人既武器
只有反抗外國勢力先可以復興大中華做世界霸主
一係你出個app出黎免運費幫國家儲錢打杖齊心抗敵
你依家係咪唔同意,你係咪有份參與19年遊行暴動?
唔明有咩好拗,市場好快就會自動調節呢d行為,兼且外賣app從來又唔係咩必需品,唔用咪唔用。
商家次次賺到盡?美團唱好共享經濟,運費齊齊負擔!
直情係ON9啦, 西袋西熊運費又平台貨又mark up晒個餐價又唔講,我叫個譚仔都成舊幾水唔通又係正常咩
咁d餐廳咪慳咗舖租囉, 香港d餐廳成日話舖租貴, 餐廳又嬴
嘥氣啦
小店人哋壓成本
quality 做唔到太好時
你未又屌人乜屌人物
然後又大大聲我哋係消費者駛乜理佢有冇錢賺
咁你未自己行落街食囉
根本講經,首先做生意一定會拉上補下,點都唔會張張單$50,其次佢話無咩人點正價,咁已經係佢pricing strategy 或者產品問題啦
on撚鳩, 而家有keeta我仲駛撚落街食咩
markup又食咗唔計
所以我咪話要睇老細有冇落功夫囉
但大路條數係咁樣計
首先外賣價佢set 50,堂食一定唔係50啦
呢度已經有margin
另外fixed cost情況不變下,做多左外賣只會攤薄每樣野既成本
又唔洗俾鋪面大細限制
要諗既只有廚房出唔出得切
如果你堂食都爆哂廠既咁咪唔洗做囉
如果唔係諗唔到理由唔做
呢啲係果間店自己決定嫁bo
我只係講正路一間餐廳既標準框框係點,佢地唔一定要跟,但都係一個開餐廳前既參考黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞