外賣群組大爆keeta免運費真相 原來要餐廳倒貼

419 回覆
915 Like 66 Dislike
美團打手真多
不如請少班打手直接免埋5蚊咪仲好
我反而想問下 免左運費係咪都係同其他兩個apps食物同價 定還是食物加左價 扮減左運費
我唔知佢地係點
但以前叫外賣係貴過堂食
因為平台要收錢 所以餐廳要將平台既錢放係客人身上
消費者揀平d 而服務質素幾乎相同既供應商係好正常既事

唔好話乜五毛藍絲,九巴mtr 小巴dc9都係藍,你係咪行路返工返學?

美團而家擺明係以本傷人,香港人咁撚仆街痕著數就拎,大家食到佢窮,等佢加返價就唔用,咁咪得囉。

而家幾間外賣平台都係鬥燒錢,想增加市場佔有率,希望消費者用慣左自己個app,減少用對家既app,踢走左對家,之後一家獨大就加返價,逼你繼續用,等你冇其他選擇。

呢個市場個餅咁大,冇乜可能做到一家獨大啦,一雞死一雞鳴,只要有利可圖,自然有人想入黎分餅。

我作為消費者,有平點解唔揀?除非你話作個app 好撚難用又唔方便,否則有d 智力既人都會咁做,你唔揀,一係習慣問題,一係政治偏見,如果咁都唔係,相信你係弱智既。

你驚一家獨大,咪兩間三間一齊用囉
32可能真係冇錢賺
佢本身都mark up到50
應該要去到40個老細先可能有錢賺
不過join得呢啲外賣公司本身就唔係為咗直接係果到賣外賣賺錢既,好多都只係為咗名氣,等人知道下有呢間野既存在,做得起有自己客源咪cut鳩咗佢,其實同賣廣告係同一個概念,只不過成本比賣廣告低
班餐廳每個餐+返十蚊唔通又講你聽咩
連燈獨大搞殘晒討論區生態 都要抵制
咁佢又入台
你自己識計數架啦
冇錢賺咪唔joim囉
賺得少又嫌喇喎?
你睇下入面有乜先啦,其餘兩間有60蚊外賣送到你屋企再講嘢
on9,根本唔係貪平,係嗰兩間太撚貴,茶餐廳外賣仔送餐要加錢嘅咩?價錢又mark up送餐費又貴,係時候要平衡返啦
markup又唔撚計
啲數呢邊減完,果邊又減多次
扮撚晒慘咁屌你老母
而家得一個外賣平台咩
唔滿意咪唔join呢間囉你老母臭閪
咁關消費者咩事呢
唔撚識餐價加返$10咩,又要貪做多單,又要嫌比多小小
大陸一早已經係咁玩法 啲成本由餐廳負擔 然後外賣連運費平過堂食 啲客揀外賣都唔出街食 然後做大個巿場之後所有鋪為左客源都焗住join依個平台
真,其餘2間mark up加運費貴過個餐,成一舊水一個餐,我情願自己落去買
外賣平台都幫餐廳增加唔小生意啦
d 廳餐係嫌未撚賺得夠姐
你兩間都撳同一個餐咪知
聽住先啦
keeta出,熊貓袋鼠用家先有優惠
Uber eats死後,未有keeta前
無論送餐點樣差,啲cs都係罐頭回覆
遲個幾兩個鐘無餐都係理撚得啲客死
而家個餐送差啲都可以退錢,送優惠券,仲要覆得快
用唔用keeta都好
要明白熊貓同袋鼠因為多咗個競爭對手而令到用家有利,多優惠咗係客觀事實
唔緊要啦 遲d咪知
你見大陸有冇其他出到頭?
商業合約有誤導就要消費者同你拆掂佢?
餐廳被人呃係自己解決
一個人食根本含撚,求其訂個餐都要成舊水,食屎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞