喺英國冇報稅嗰啲人自己執生喇

279 回覆
39 Like 188 Dislike
成隻小學雞咁
叫你唔識咪撚扮識
講搵TA就可以唔駛上身

你係香港搵律師
佢都只係俾意見你,唔會同你包底任何野啦

真係唔知邊個小學雞勒
連呢啲社會常識都唔知

驚你害左後生果啲先出口屌柒你姐
唔想俾人屌咪唔好亂咁up囉
你呢d 咪on9 囉, 呢到而家係講英國報稅, 係跟英國制度, 你就講香港果套

咁唔怪得知你咁多疑問啦
你真係戇鳩唔係扮個喎
得啦, ok 啦

呢d 無營養嘅回覆比你贏啦

你都係想lur 到人攰姐
認句錯或者靜左去好難咩?
真係攰 比你贏

唔覆你啦

唔該你block 左我
都巿傳說 應該冇幾多個真係有報
我自己都有係英國IB買美債
不過就好少得幾萬
利息一定唔過10000鎊
答左佢9條問題佢話唔洗
咁冇問題嘅,佢問嘅話都預咗成個ib annual record 比返佢睇,逐個逐個入真係冇可能
我見佢話你可以 "you can attach PDF as supporting" 咁即係話唔係必須,我IB係有嘅,不過我冇畀佢,等佢問我先畀,全年最高個數都唔爭過幾個percent,費事計
真係以為人地check唔到?同大陸人有樓申請公屋一樣,想check實check到
應該係話 以英國人既辦事能力同態度
未必會個個都check到咁實
但到時你冇做到 就係你既問題
個tool叫咩名?
上網大把, 自己google
https://www.youtube.com/live/Ca6vV-w1YqM?si=ih1k5oKekn1MVxul

好多人都唔洗交稅,但係比人罰冇報稅
其實你覺得點先算逃稅
佢叫你填但唔填咪會罰,

佢無叫你填你無填但唔會罰

If HMRC has required a taxpayer to submit a tax return, and they miss the deadline (31 January), a £100 automatic late-filing penalty is applied.

香港稅局寄咗份報稅表俾你,就算唔洗交,都要覆返稅局啦
咁 UTR 呢 ?
係咪要自己主動申請 同埋主動做self assignment ?
錢入香港acc 英國鬼知咩
有需要做self assessment 就申請
無可以唔開住

因為一開咗ac 就要年年填tax return 即使無收入
想唔填要搵hmrc 搞
否則佢會話你無交追你兼罰款
條傻仔仲未知Self assessment rax return deadline本身就係每年既31 Jan (電子版,實體 form 係31 Oct)

到過左先報已經要罰同解釋點解無報

UTR要主動上HMRC 申請,整完先可以做 Self assessment

所有報稅責任都係納稅人身上,所以乜都係需要你主動去做(唔講英國,香港咁簡單稅制都係要求納稅人主動),唔存在唔知情或者HMRC唔搵你就唔駛搞呢回事
匯率升到咁,香港啲租金收入仲會唔會匯返英國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞