喺英國冇報稅嗰啲人自己執生喇

279 回覆
39 Like 188 Dislike
你理撚得我錯定唔錯, 到時定居嘅時候又唔係我畀人查, 我開呢個post係等等班撚樣到時 畀hmrc開file 奶撚曬嘢, 有好戲睇
diu你老味, 原來vpn移民
大家咁話啦
hmrc 有3款exchange rates
monthly, yearly avg 同spot
你可以揀嚟用

如果你純粹想方便可以用yearly/spot
但如果認真想慳就要比較晒咁多個rates
再認真啲就要比較埋daily closing rate

不過呢啲收雞碎咁多嘅個人報稅師唔會做
自己報就睇你幾有心
6. Did you get more than £10,000 from dividends or savings and investments?

佢個問答 £10,000 先要 utr
但係網上話一年收息多過 1000鎊就要 報稅

頭都大埋
self assessment form話10000鎊樓下嘅interest/dividends income都唔洗交稅喎
有幾多人真係trade到賺到10000鎊一年
1000鎊係personal savings allowance assuming you are basic rate tax payer
咩係TA?
佢個問答入面指嘅 £10,000 你可以當係指英國本土
如果你答 No 之後
佢有一條問「Do you need to pay tax on any of the following?」
其中有一個答案「Income from outside the UK (includes pensions)」
呢條個意思應該係包埋外國嘅利息
所以其實佢要你判斷自己你嘅外國利息收入使唔使交稅

另外 「報稅」唔等於「交稅」
basic rate tax payer過£1000係要就利息"交"稅
如果你有工作 + 過咗利息allowance + 未到£10000 + 只係喺英國本土有利息收入
佢會經PAYE扣返利息稅而唔使自己報
因為佢有好多個criteria
而且報稅同交稅要分開嚟睇

你可能覺得好奇怪
savings allowance 得£1000/£500
理論上收息£1000 以上就要交稅
但如果你無其他額外投資收入
即使收息£9999 都唔需要報
即是最終唔需要課稅

有呢倨疑問係因為你心目中嘅稅制太簡單
佢嘅玩法就係睇你整體收入大過某個數先開始同你數身家

即是如果你高收入
即使同低收入嘅人做同一件事你都要畀多啲稅
呢個就係好多高稅地方嘅稅務倫理
tax advisor
終於有個正常人
所以呢£100k 好多長線投資者會拎嚟做rebase
咁到最終realise 嘅時候就慳好多
LM
你睇清楚啲,呢句嗰 £10,000包埋dividends or savings and investment
如果你查淨dividends 或者 淨savings allowance 無咁高。
上年因為滙率插水 我用月計平過年計
大撚把self employed自己報稅
要報架, 因為可以Carry forward, sa108 box 45 and 47

45 loss brought forward and used in year

47 loss available to be carry forward

如果你今年蝕錢(gain - loss) , 就將條數填落去47, 如果你出年都係蝕錢, 可以將上年加今年填落去47, 即係你年年蝕錢就可以累積落去

當你終於去到某一年賺錢, 你就可以將個數 填落去45, 咁要睇你用幾多carry forward allowance, 你可以好戇鳩咁一次過用曬 前幾年嘅box 47, 當然仲要加埋本身佢captical gain tax allowance £12300, 所以你要靈活運用呢個carry forward, 否則你前幾年蝕嘅錢就億曬難民
唔係3月咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞