喺英國冇報稅嗰啲人自己執生喇

279 回覆
39 Like 188 Dislike
可能稅局唔搵佢就唔算
呢招已經唔得㗎喇, 我認識有幾個香港人冇申請utr number, hmrc一樣出信畀佢哋問佢哋係咪有隱瞞收入, 佢哋只不過係十零廿萬轉過嚟英國咋嘛, 轉出轉入成日都有㗎啦, 不過hmrc照樣問到香港銀行 攞資料, 所以一定走唔甩
excel7ty
有嘢要報就當然要報啦
無嘢要報唔開都唔係問題

就算hmrc 懷疑出信 強制要做sa
你都無做錯任何事

其實全球大部分發達經濟體嘅金融機構都有互通協議
要攞數係實攞到
都唔係咩新聞
尤其是揸BNO/特衰嘅同HKID link up 咗更容易
只係佢有無spot 你咁解
excel7ty
唔係當佢傻
而係問機構問外地攞料 data input digest
全部都要文件往來 好多admin work
個個都咁trace 佢要搵多好多人做嘢

呢啲嘢正常係抽樣或者舉報多
咁大規模嘅篩選寄信
正路唔係靠deep trace 而係simple stat 響咗alarm

不過拗都無乜意義
都係純粹吹
呢啲叫瞞税?
不過呢個係以前,而家英國政府開始窮自然要揾人回血
你唔識就唔好亂up 啦
咁我講錯啲乜?
條撚樣明顯唔係住英國啦
住英國點會唔知當地人工作態度係點,係要搵自己嚟搞
唔洗交稅何來叫瞞
笑死,嚇到班人走咪得不償失
十零廿萬出出入入唔搵你搵邊個呀

你估人人似你班人假移民先會出出入入咩?
完全同意
只要你嘅資產唔係不尋常地增加
或者固定地有海外資金存入戶口
基本上係唔會開File查你
稅局搞咁多嘢,分分鐘追到嘅稅款仲少過要俾嘅人工同行政費

若要人不知唔好太低B
要逃稅嘅話就醒定啲唔好做戇鳩嘢
只要佢唔開File查你,基本上係冇事
但係佢開得File查你基本上一定查得到
樓豬條弱智拎自己識人十幾萬出出入入去話一定要報

弱智到唔識分十幾萬同無匯入幾十蚊既分別,依啲弱智的確咩都報一餐係穩定啲
一句講哂,如果喺我年年有交稅交NI情況下只係因為我唔年年主動報幾十蚊或幾百蚊無匯入英國既海外利息而拒絕我永居/入籍申請,我都廢撚事留依啲地方啦
我做audit firm,今年加息,公司同事唔多唔少有少少息收,問返佢地報唔報稅,基本上係冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞