喺英國冇報稅嗰啲人自己執生喇

279 回覆
39 Like 188 Dislike
lm
bank switching offer (自己開戶口,自己收返錢) 唔屬於referral
唔係ISA 嘅話 定期都要交稅
樓主可以Pin This

最簡單講句:
九成九香港人必須做Self Assessment tax return,因為你一定有海外收入(包括儲蓄,投資,工作收入,保險)。而當中講緊儲蓄係就算銀行戶口定期派返幾十幾百蚊既活期都計

(香港銀行九成都會派活期息,反而UK銀行因為煩Saving Interest Tax,一般開戶口都完全唔會有任何活期息)

至於有人講乜野小過十萬鎊,搞清楚,係多過十萬鎊只係其中一項判斷你需要報稅的條件,不等於你少過十萬鎊就唔需要報稅同交稅

唔信可以跟佢個網玩MC,其中一條係問你有冇taxable foreign income,除非你好肯定係窮撚到所有收入加埋都一定唔過佢最基本£12,570既Tax allowance,如果唔係都一定要報。
https://www.gov.uk/check-if-you-need-tax-return

仲要記住你只要呢個年度被算入為英國稅務居民,佢個日期即使係你未黎英國之前返工都要計。所以有一個動作叫split year,就係將你黎英國之前同黎英國之後係呢個稅務年度分返開,只計你黎左英國之後既收入先要交稅,而split year係屬於Self Assessment tax return既一環
幾十鎊都要報,屌
我將全部referral 俾返哂個fd
重點係,你逃稅係會影響你申請永居同入藉
唔關乎於你到底差稅局幾多錢,逃稅呢個動作本身已經係out。
唔報明顯唔洗交稅既收益算唔算逃稅
呢啲係屬於miscellaneous income
總數唔夠£1000可以唔報
搞清楚

唔需要交稅 =/= 唔需要報稅
但你話逃稅會影響申請永居同入藉

我咪問唔報明顯唔洗交稅既收益算唔算逃稅

就算你明顯個數係唔需要交稅
分別只係睇HMRC追唔追你,但法律責任黎講你係必須要報稅
Tax evasion is where there is a deliberate attempt not to pay the tax which is due. It is illegal. We will pursue those who engage in evasion, with serious consequences for those who don't pay all the tax they owe, from financial penalties to criminal conviction and imprisonment.

我都知報稅係責任,但唔報明顯唔交稅既收益都叫逃稅咩

但報起上嚟簡單啲
冇咁易奶嘢
咁就好一了百了,上面講到要自己計好麻煩
https://community.hmrc.gov.uk/customerforums/sa/05be3fab-c362-ee11-a81c-6045bd0ad8f4

No matter how much or little your overseas income / gains are, you must declare them in a Self Assessment tax return, even if you do not have to pay UK tax on the overseas income / gains.
bank interest唔係miscellaneous income
到時HMRC寄信比你,或者申請唔到PR
你可以試下同佢講返同一番說話既
不過我就唔會搏囉
我咪問你邊度話唔報就等於逃稅

If you’re resident in the UK, you may need to report foreign income in a Self Assessment tax return.

If you do not report this, you may have to pay both:

the undeclared tax
a penalty worth up to double the tax you owe
你自己都答唔到啦
唔緊要,你咪唔好報囉
你鐘意啦,唔需要同我嘈嫁
你到時有機會撞板又唔係我撞
你自己都答唔到就老屈人逃稅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞