喺英國冇報稅嗰啲人自己執生喇

279 回覆
39 Like 188 Dislike
係呀,我答唔到呀,咁你咪唔好報囉
HMRC都講明要報

關我撚事咩
hmrc叫你點都要報稅就係怕咗你依啲唔識字無判斷能力既人(英國大把)
Link又貼埋都唔睇我都無辦法

講到明你需唔需要交稅(無論個金額幾細都好)都要報,呢類Post係HMRC個官方Forum大撚把。唔止逃稅,任何會令你負上法律責任既野都會影響你申請PR/入藉

不過你鐘意啦,都係嗰句,你唔報關我撚事咩
你係咪唔識字?包括中文加英文,我問咗你幾次唔報稅係咪等於逃稅/逃稅意思
你一味鬼打牆講返同一堆嘢,你記得事無大小都照報,唔係你就係逃稅。

幾鎊幾十p都要報得一清二楚
係呀答唔到,你滿意未?
咪唔好撚報囉

我個重點從來都係呢啲野會影響到你申請PR/入藉
你就捉個字眼黎嘈,成個小學雞咁

就算真係唔當逃稅咁點? 你都係暪報,都係無履行你該負的法律責任
咪捉個字眼嚟嘈?
你自己話逃稅會影響,唔報稅還唔報稅,逃稅還逃稅,你連咁簡單既concept 都搞唔清,所以我話hmrc就係怕咗你依啲人先叫你乜都報
你頭先係講"重點係,你逃稅係會影響你申請永居同入藉"

而唔係"重點係,你唔報稅係會影響你申請永居同入藉"

唔好咁搬龍門
你係Tax resident就要報
Tax resident無關你係咪domicile 事
只要你係英國住夠一定日子或者有返過全職都已經計Tax resident

除非你黎英國時個稅務年度好短而且無返過工,咁就可以唔計
你頭先係講重點係,你逃稅係會影響你申請永居同入藉
d連登仔又係度嚇9人
你諗下d印印黑人大把人冇報整都入晒藉
我就唔信你報少左個bank switch offer會入唔到藉
係呀,無講=無,
我無講殺人放火強姦打劫,原來就代表呢啲都唔影響你申請PR呀
難怪你咁撚智障
頭先你話我無報稅就等於逃稅

唔通我話你有報稅就等於你有殺人放火都無問題?
呢啲咪捉字蝨加小學雞囉
你有報稅係殺人放火

你反駁就係捉字蝨加小學雞
都係嗰句,你唔需要同我嘈
嘈嬴左又點,得啦威啦,你咪唔好撚報囉屌
所以你記得唔好報漏
你漏報一項一蚊都係逃稅影響你申請入籍
唔報本身就當係不誠實
佢out你嘅原因係不誠實
不誠實都有分輕重
你漏報一蚊都係不誠實,分分鐘俾人out
2同5都唔算係啱

再講清楚啲,其實真係落手填Self-assessment份form嗰陣
佢會再同你講有啲咩項目,喺某啲情況下可以唔填

例如海外利息細過某個數可以就咁填總數
大過就要某個數就要詳細填

又或者例如miscellaneous income
頭先講細過£1000唔使填
但佢都會同你講
如果你想留低record或者用嚟退其他國家嘅,可以照填

啱啱發覺上面就咁講「報稅」
冇講清楚係指使唔使申請填Self-assessment,定係唔使填嗰個啲細項
條友實係無報又懶得搞,依家驚到賴屎結果變小學雞
依家係你驚到賴屎結果變小學雞先叫人報

如果我真係驚洗撚同你嘈,直接聽你弱智小學雞直接報咪得囉

你條弱智用吓腦啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞