喺英國冇報稅嗰啲人自己執生喇

279 回覆
39 Like 188 Dislike
ib 百幾條trade我都未諗到點報,下年就要報
呢啲先大撚鑊
稅務師唔會幫你搞
佢都廢鳩時接呢啲job, 而家啲uk稅務師都爆撚曬期
係咪入返profit就OK 㗎啦? 咁應該唔係好難計?
如果你幾百條要用自己excel做computation worksheet, 再成份轉做pdf, send畀hmrc( 用網上報稅工具, 十零磅嗰啲) 而且個pdf只可以一個pdf, 唔可以multiple
好似買同賣都要用返當月既official英鎊兌換匯率
好似係,佢有個reference匯價去計,唔可以全部一次過計匯價
我都未撚熟ib d statement,到時再算
要send pdf俾hmrc? 唔係自己計完填個數就ok?
咁難計 咁如果唔同時間買入,淨係賣咗少少點計?
梗係唔係啦
逐條數寫畀佢呀, 如果你係十個trade之內呢, 本來填十張紙就ok, 但係你而家成百鳩幾個trade你唔用excel整畀佢, 你點搞呀
入面要寫低你嘅資產係乜嘢, 買咗幾多股, 邊間broker, 手續費幾多, 咁多張紙加埋要對得上你填落去sa108 capital gain(listed share and security )嗰個總數
用月匯率
其實唔複雜, 你上網搵下 就搵到
真係好複雜…其實咁複雜唔小心計錯佢會點?
你估真係一毫子咩, 大部分人起碼都千零磅啦
千零鎊都唔使

比稅務意見就專業d啦
diu, 咁你咪唔好撚報, 囉關我撚事咩, 我淨係知道你攞咗utr number, 你就要submit返個數上去
屌 越講越縮 資料錯漏百出又唔更正 淨係識靠嚇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞