[CPBL/中職](台灣) 中華職棒大聯盟 討論區 (21)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
今年啲洋將名真係改得好撚on9
真心覺得吱呢條路行得啱

以前6年5冠就話開高薪養住班友
依家4年無冠 當然無可能再咁樣 話就話龍瓜廢但2022輸0:4 班球員自己都好大責任
payroll吱年年霸榜抛離其他隊成條街
但又攞唔出成績 班球員仲反骨到個個去打仲裁
爪咁樣撚吳哲源 咪又係死死氣吞咗佢
放晒班高薪老將 當年爪一樣放五虎將 重用新一代 依家咪又係返晒嚟 富邦就反面教材放任旅長同五虎搞彎晒隊波

依家慳返咁多錢 咪可以去請好嘅洋將
唔會好似前幾年咁成日輸洋投 今年唔計個架仔 資歷全部都唔錯一早就應該咁啦
之前d咩猛快 必贏多 圓規真係廢到
當遮晒D球員名 真心係正常操作
主動或被動請走既球員真心唔係最核心主力

好多就算開始跌watt 依幾年俾既錢都對得住班老臣子
只係一口氣咁放走晒D人
球迷觀感 以老帶新 萬一有傷兵問題 有無板凳可以跳到出來
以上係一個個疑問

不過 依隊波 一向有成績 錢會俾足 一老左 無幾個光榮退休

至於仲裁 球員權利 係人都想賺多D
如果咁係反骨 咁今日球隊都好唔客氣報仇咁報

當日我都咁諗 請走老臣子去清cap可以請好D洋投 但真係嗎?
威能帝 其實無投足一季
鈴木駿輔 日式福袋一個
邦威 每年例牌緊有一個二手貨
魔神樂 未上過MLB

雖然講反骨有d over咗 不過幾條友都表現唔突出仲走去申請仲裁 真係當隊波太好恰我都係想攞返吳哲源嚟講
過咗仲裁先話人工冇得傾 想申訴都無門
資方要玩嘢大把方法仲要鎖住你唔比你走
依家吱免費放佢哋走已經好好人
打得好嗰班不嬲加薪唔手軟
以前皇朝嗰陣老將一樣會留 胖哥姐姐值唔值呢個價一定唔值
依家冇咩邊隊仲會高薪留老將 除咗統一
兄弟志豪嗰陣富邦想搶 周就咁啱合約年刷彈球
洋將就等時間解答 上年明顯upgrade咗 暫時睇落算正路嘅
最大損失應該真係啦啦隊
吳哲源直頭覺得佢被雪多過趕唔上進度

老臣棄將個個最後都有球隊落班
算係最後的溫柔

無林襄還好 一早雪左半年
但如果無多慧 會衝擊唔少
有官司上身個幾位 暫時照有job做
照去石垣
林襄 99.9% 去味全龍
畢竟莉奈都已經做咗味全龍經理人
唔知雅涵會唔會跟埋
(不過雅涵有份去 3/3 大巨蛋表演賽)
但係林襄真係一早已經變左掛名咁

多慧就真係會好大衝擊
首先係其他女孩會 hea 返先
剩係睇上季有多慧同無多慧既應援/舞蹈都差好遠
跟住多慧效應係會令平時唔睇棒球既都入場
票房都大受影響
不過睇多慧 ig 有繼續學中文
同埋有講過想繼續響台灣工作
而樂天又係啦啦隊行銷最好
可能純粹係價錢未傾掂

官司個幾個
除咗陳伊照去石垣
仲有孟潔菲菲被排 3/3 大巨蛋表演賽
所以真係唔知有幾大影響...
但球隊告完又用返又好奇怪咁...

https://youtu.be/tIn5_egtyYw?si=J_tuCrFghsbHbCCT
話說台灣網民話搵到點解樂天球員 + 啦啦隊季後咁多新聞
樂天女孩新增4名成員 「最驚豔新女孩」入列
Rakuten Girls新年迎來新氣象,團隊陣容迎接新成員,15日宣布加入梔梔、Mika、Dora、丘薆等4名成員,前3人皆有啦啦隊應援經驗,其中Dora更曾獲選網路媒體「心目中最驚豔新女孩」票選第一名。

梔梔擁有一雙雪亮的大眼,她從2019年起就擔任職棒啦啦隊,後來轉任職籃啦啦隊,應援經驗相當豐富,期間也累積高人氣;Mika是啦啦隊科班出身,2010年曾奪下亞洲盃啦啦隊錦標賽冠軍,2010到2012年為ICU 世界啦啦隊錦標賽銅牌,2022年加入啦啦隊應援行列,IG擁有14萬粉絲。

Dora擁有混血兒甜美外型,目前為職籃啦啦隊隊長,也是實境節目《炸裂吧!女孩》紫隊隊長,IG粉絲人數達18.4萬人,並獲選網路媒體「心目中最驚豔新女孩」票選第一名;首次加入啦啦隊的丘薆,有著一雙電眼,她表示雖然過去沒有應援相關經驗,不過自己會努力學習所有應援曲,相當珍惜加入樂天女孩的機會。

四位新成員紛紛表示,非常期待能夠在球場和10號隊友們見面,曾到樂天桃園棒球場應援的Mika表示,雖然只有代班登場應援,不過感受到球迷們應援時滿滿的熱情,大聲吶喊的畫面讓她印象深刻,3月31日為樂天桃猿主場開幕戰,4位女孩邀請各位球迷一同到球場應援!
國師要轉隊梔持樂天了
梔梔要來猿
國師可以嗨爆猿了
我都睇到呢單新聞

國師尋日出完同籃籃既握手片
嗨到 RkG 大變動
仲連梔梔都入埋 RkG
真係犀利

補強 4 個之後
即 thank you 2 個
仲只係 "首波"
林襄
宜家收費直播要$2,277?
HamiTV係 早鳥2277台
不過無早鳥好似都係2377台
cpbltv 幾年前改完版仲衰過以前 又易斷線
寧願貴D 訂twitch 一係做免費仔
cpbltv 仲差?今年仲諗住sub tim
https://www.ptt.cc/bbs/Baseball/M.1683123175.A.5AE.html

都有好處既 一次過俾錢唔使煩
同平過twitch
但介面真係難用
我覺得還好 上年睇咗成年覺得問題唔大
國防部長同光芒簽小聯盟約
今次竟然傳係佢逃走
https://ynews.page.link/3qG57
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞