Canon R8 定 Sony A7CII

268 回覆
2 Like 74 Dislike
手機過相笠preset
Kit set太貴,支野二手先1000
色唔覺得好大分別,反而啲鏡柔啲 線條無咁硬
唔係諗住所有相都用同一個setting呀嘛
頂盡咪校吓wb tint拉下陰影同埋光位
幾年前vsco d preset是但笠都得
呢家Fujifilm啲film stimulation 我覺得唔夠vsco preset黎
成日講直出,手機都聰明個佢個腦
A7C II 係輕,但原廠輕細FF鏡得個3支2.5,2.8G,加支28-60。
嗰3支F2.5-2.8G,性價比超低。同樣價錢,可以買到Nikon F1.8S 。
若果補上F1.4GM,又咪又大大重又貴。
R8水貨只係$8K, 50 F1.8只係千零蚊仲要40fps連拍,4K 60 無crop 。
對比起,A7C II 性價比超低
A7c明明就應該買r
轉AF adapter 玩leica M

A7cii個evf又衰,mon又衰
Sony又無細鏡
成件事都柒嘅
純粹想問下sony 堆f1.8/2 鏡係咪唔用得?好似講輕鏡頭冇人記得
其實數碼年代睇相分唔到用邊枝鏡
除非你係用好有鏡味嘅舊鏡

Apsc上 sigma 56 1.4,睇相你分唔到佢係ff定apsc
1.8定GM

A7cii個evf 同a7cr 有分別咩?
無架
但係a7cr 有六千萬像素
Evf、mon都一樣咁衰
點解唔索性上6000萬像素?
講 收左sony幾錢
Sony一蚊都無俾我
Sony 近代色水都進步左好多

以前用初代nex 老婆屌到暈,轉eos r 就好滿意
今年後備電話轉咗Xperia 1v,相比iPhone 13 pro,佢爭住黎用
大家都今年新機,冇理由a7c ii 色水差過Xperia 1v掛
有冇啲ef鏡打算出下
咁多a7c2用家
有無佳作欣賞下
我想請教raw檔點執皮膚和雜訊執得自然?
skin tone 係一個問題。sony 同canon 另一個分別,sony機普遍影出黎d 相個contrast 高好多,A7r 幾代都係咁,我唔知係機問題定鏡問題。高光位永遠都係爆啲,暗位永遠都係黑啲,sony我就麻麻地,不過佢新出d 鏡細碌係真既,canon 就出埋晒啲奇奇怪怪既鏡,一係好啞鈴咁重,一係光圈細到望遠鏡咁,真係俾佢玩謝
A7R5低ISO個DR應該係暫時最好嘅機,你覺得光位暗位推唔到會唔會搞錯咗JPG?
唔識,等sony用家答你
買蔡好窮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞