Canon R8 定 Sony A7CII

268 回覆
2 Like 74 Dislike
生態鏡但係外變焦
買A7CM2

R8太醜樣
so?
Sony有800未?
有答案未?
你支800衰過人加1.4x,整出嚟都多餘
你可以參考2023下半年相機銷量排名就知買邊部
咪話有枝200-800新岀好好用囉
咪就係200-800衰過人落增距鏡囉

點衰法姐?

photo by: DC Fever
其實有無數據sony真係偏色偏得好誇?
我用落真係唔覺有偏得好勁
有Test過富士GR呢啲真係準,之後就Sony啦
對手增距鏡之後仲長你40mm

有埋圖,講下個畫質點衰法先
唔好迴避問題先

都唔講增完距無咗個焦距200mm
雀仔遷徙都快過你

咁畫質衰喺邊?
衰過人咪就係衰
唔係唔信你
不過無圖好難比較
嘩真係衰好多喎

12月30日 update
首先 多謝各位意見

小弟中午個陣去左百老匯 最後決定買左sony A7Cii用

點解會A7Cii 呢?
因為我要輕同細部, R8 個樣都覺得有d 大
同埋喜歡文青款, A7Cii 未剛剛好乎合我要求
另外 之前又話色h水 鐘意 R8 多d點解又揀A7Cii?
我諗兩諗反正d 相最後都係經Lightroom 出街, 用邊間又有咩所謂

當我買sony 果刻, 我有種放抵canon 包袱的感覺
好奇妙,以為自己手持EF 鏡個陣, 就一定要買canon
當買左sony 果刻, 原來係WFC 。 買個轉接環/買支新鏡 又係一條好漢。

咁講下我買左幾多錢
kit set $17900
trade in 左Eos m6, ef-m 22mm,ef-m 11-22mm, ef 轉ef-m mount total $3100
埋單$14890
又送左兩粒副廠電, 叉電器, mon 貼, 龍珠毛氈, 記憶卡
仲配合HSBC Promo + VS 卡 大約有10% 回贈
抵唔抵見人見志

買個陣,個staff 講左個sony 機缺點, 我係十分同意
就係EVF同個mon 的資素 好差

之後點算?
由於鏡頭未睇, 我決定左之後再買。 定左形之後 支kit 鏡都會賣出去
d 舊EF 鏡, 我會淘寶買 有自動對焦轉接環 再用。
至於會唔會轉番canon 或者其他廠?
就要睇下canon 生唔生性 同埋其他廠有沒出部 又輕又細的ff 機先再決定

舊機 全街幅

新機
少年你太年輕,lightroom你總會有一日懶得用

而且要喺raw基礎上執得靚過原廠又唔誇張都唔係易

到時就知直出色係幾緊要
係咪canon直出d色真係好d?
Hsbc 有promo
係,影尤其係影人像
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞