Canon R8 定 Sony A7CII

268 回覆
2 Like 74 Dislike
咪講咗加埋AF落去都輕過GM囉
又扮睇唔到?
正副廠咁大個鏡群,800mm又無
想平玩800mm又無
真係唔洗比
因為Sony個鏡群連1200mm都無
唔關AF事咁啲廠使撚出AF鏡呀?
你同大陸狗 reganlam 鬥弱智呀?
八月尾買咗R8開心使用中
用返晒啲L鏡仲入咗支16mm餅
Zfc
請問淨係做“推返紅”,LR應該大概點處理?
youtube
最簡單就white balance推tint,然後比少少saturation
整幾支仲衰過加增距鏡嘅鏡有乜鳩用
加乜AF?烏龜AF定攝台癲佬呀?
屌,樓上竟然仲停留「器材撚」年代,鬥有咩鏡spec等於拎林寶對Ranger,咪拉低成個po啲質量啦,講下成象、個人使用感受,分享下心得先係幫到樓主入坑
Techart Leica M to Nikon Z 自動對焦轉接環2代 (TZM-02)

用Sony就烏龜
用Nikon好快喎
正正經經一個post
比班傻西搞亂哂
攝台好多痴線佬
canon, sony , nikon 都有
講一講各家特出之處
canon: r8 最輕好輕,sensor 同R6 2 好似一樣,焦能力就應該係3隻中最快最準,因為輕..構圖自由度高加上對焦優勢,好易捕提到人物表情一刻,r8冇機身防震我諗你應該知

sony: 拍片都係sony 好,多人家,對焦力快,但同canon 比有d時候會認錯野,如果拍風景比CANON 好,因為canon 光位真係比較弱

nikon 同樣拍風景比CANON,無反開始人像色都比以前好看,3廠中nikon 自動白平衡係最出色,畫也非常好,佢個Z mount 轉其他mount好百拾,對焦就3家中弱,如果影運動連打你好易會比較到

以上我經驗用的機係R6 1, A7R4, Z7 II
另外一樣比較你就自己去睇睇viewfinder,唔係睇spec,去試下會發現有家特別舒適的(不包括R8)
罪大用家最多痴線佬
[url]【攝影通識】請勿再誤解片幅與景深!
https://lih.kg/2874406
- 分享自 LIHKG 討論區[/url]

[url]Leica 及 sony
https://lih.kg/2761588
- 分享自 LIHKG 討論區[/url]

拉尾露古你個豬閪無料扮四條,之前學人扮教學點知俾我哋屌到收皮,都仲咁撚厚面皮出嚟博屌,你就真係癡線佬啦你同另一件大陸仔 reganlam 都係一撚樣
事實係一個品牌剩係留得死忠只會越來越極端
SONY都只有三狗同其實係CANON真愛既中國人三島

我有無同你講過其實我用緊Sony A6400做主機?
買咗A7cii嫌佢得電子前簾好撚柒?
啲Leica得菲林機有用,其他封緊塵
X2D同GFX100ii間唔中影女先用下
你用A6400同你好似三狗咁弱智冇矛盾
A7CII電子前簾又點?同級同價佢仲係無敵
Ac7r 先啱

電子前簾有咩問題?
快門聲唔夠脆
大光圈高速shutter會炒相
你唔識影相唔駛同人講

電子前簾高速快門會炒相係事實
呢個缺陷人所共知

Z9就算行全電子快門都會喺大光圈高速快門炒相
說明書都有寫明遇到呢個情況要點處理

你唔識唔洗同人講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞