Canon R8 定 Sony A7CII

268 回覆
2 Like 74 Dislike
認真, 如果唔執相, 不如用IPHONE影算, IPHONE 用PRESET 色都屌打大廠直出JPG
如果你影相淨係為睇色咪係

但有人要求嘅係相機比嘅景深,立體感,放大張相嘅清晰度等等
我覺得唔關DR 事,因為拉係拉得返既,但表現出黎就係咁,用Raw比較,唔關jpg事。影人既時候人面反光就好容易睇得出。當然係拉得返,只想講sony 機都有呢個特點,未執過a7r5既相,但至少r2-r4 都係咁。
都岩個個人對影相既要求都唔同,咁落返preset 都已經好好多。
之前都係用canon 但如果想唔執相直出jpg 啲色都係爭咁啲過唔到自己個關。
有無用過gfx同x2d?
用過唔會講得岀a7r5係最好

DR應該差唔多,不過如果你用得著16-bit RAW嘅當然4433好啲。

題外話,X2D應該都輸畀GFX100II,除非轉返腰平,唔係唔會考慮。
買得4433 又影raw點可能唔用16bit
GFX係功能上比x2d 強
但講色哈蘇真係冇得輸
覺得直出色最緊要就買hasselblad leica fuji 啦
仲買canon
ff嘛,部R8其實抵玩嘅
點解水貨r8可以做到咁平?
日本買都無咁平
官價減 水咪減,連帶r7都平埋
今時今日仲講sony直出相柒嘅片都仲話有差距

一係對眼係校色儀 一係接受唔到現實嘅廢老

不過講得唔用lr玩直出嘅應該都係廢老 影到過飽和鬼五馬六夕陽景就話靚

2023年唔識執相 不如畀電話AI幫你影 佢一定靚過你啲直出
電話比到色都比唔到相機立體感真景深

我對上部用Sony係r4,用足半年,屎唔屎色我有我條線,我今年卅歲,你可以覺得我老,但我希望你啲咁口臭又睇唔起人嘅人唔會老
洗乜同佢嘈 自己玩得開心就係好相機

夠搶口
有無作品睇下?
而家A7S3打後啲sony機 套返啲color profile直出已經好好多啦
而家仲用緊明朝劍都清朝官唔係廢老係咩, 用outdated嘅knowledge去教人

廢老從來都係一種心態唔係年紀

如果為興趣淨係要直出 真係哂咗部full frame相機
不過你開心就好 你鍾意伍蛇嗰種廢老心態嘅話尊重嘅

但係唔好亂鳩傳承你嗰種廢老心態畀人, 你已經係呢種心態嘅受害者嚟
你啲Sony狗就係咁 成日用「好好多」嚟催眠自己 幾多人由Sony尤其74轉cnf係貪直出色佢哋信自己對眼同感覺係咪就係你條廢青所講嘅受害者?

再講,今次考試10分下次20分係好好多,但離合格仲爭好遠

再再講,第一次聽人話人廢老係話心態
辛苦晒虧你諗到

相比起伍蛇我鍾意你呢種咁都撐到嘅廢青心態
[url][黑店] 三陽數碼
https://lih.kg/1744189
- 分享自 LIHKG 討論區[/url]

呢條撚屌富樫義博係一件連幾仟蚊鏡頭都想駁懵嘅死乞兒嚟駁唔到三陽懵之後仲開post 屌人黑店俾成班巴打屌到改埋名想洗底佢舊名係linxi
Sony粉絲成日話啲新機直出色已經好咗好多

但都仲要學識用capture one lr執色

咁即係點呀
[url]想請教彩虹邨人像應該點執得好
https://lih.kg/3058532
- 分享自 LIHKG 討論區[/url]

你連LR啲最基本嘅功能都唔識用,你自己廢就咪撚咁大聲啦大把攝影師用CANON同Nikon開工都係影RAW再執相啦即係代表CANON 同Nikon 都係色屎呀?
我冇聽過A74仲會轉CNF
仲弱智過三島
你唔係有追開Nikon post咩,啱先有兩個人講緊

邊夠你 reganlam 呢件大陸狗咁弱智呀話f2.8係細光圈,我一拎400GM出嚟就收咗你皮
我入嚟留言係講吓真實用家感受,冇興趣同人爭論啲乜,始終都係個人主觀感覺,即管可以當我鳩嗡㗎
不過有人挑機我又得閒會覆幾句

其實由話「好好多」已經穿晒煲,有邊次唔係咁講

出r4 7c 就話 73之後已經好好多,所以信錯嗰班人係我中伏抵死

到出a1 r5 c2 又話s3之後好好多,呢啲把戲真係玩一次就夠

講執色呀,極端啲,邊個會買部富士返嚟執色

呢頭話索尼色好,但又要學執色,會唔會矛盾呀
大把人用SONY 無事,你用SONY 就出事即係證明你垃圾囉廢柴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞