Canon R8 定 Sony A7CII

268 回覆
2 Like 74 Dislike
你手動定口動?
Techart Leica M to Nikon Z 自動對焦轉接環2代 (TZM-02)

落埋個af adapter
都輕過gm喎
你用口動夠人快?
轉會要狠呀,反正你EF得果2枝,砍掉重練好過,我expect最快都等3年後先有canon R mount 副廠你玩 (MF另計),要不是我買R果陣又有70-200 2.8 135 2.0同埋一大推EF副廠,我都會揀轉會

不過,人大左有咁上下收入會想玩返原廠鏡,R8算係R嘅直系進化版(你當係mk II),唔想學過OS就R8啦,唔知依家仲有無送adapter
事實係落埋個af adapter 都輕過gm
canon 呢排沒送adapter
thx 先 ,我都仲考慮緊

今日有出去再試下 sony a7cii, 改左部機sony 相片風格 做vv
個色水 好番d, 加左d 分。

至於OS方面 未當IOS 轉android 咁, 再學過囉。
我估都係大同小異
落埋adapter後對焦速度跟唔跟到原廠GM先?豬閪快樂龍大師拉尾露古
人地𨳒梗重量關AF撚事??
正常都唔會呢兩部比較 共通點只係今年新出
價錢用料兩部都唔同

R8用番RP膠殼同細電 cut IBIS去做個細重量
依家個價再望落RP個價都仲係overprice
定位係一部正常有追焦既RP

7C2係比上代加番前轉盤 加番touch menu
比齊A74功能再加埋AI對焦同埋7級防震
仲要價錢平過A74

雖然以上兩部對新手都絕對效能過盛
但兩部對比算係唔同級比較

但Canon又無一部縮細版R6有齊番R6既野咁著數咁賣街
上面都有人講 你要接受靚鏡就得紅圈大大碌
如果唔係得啲唔入流stm磨打鏡,28mm仲要出番pmo膠鏡

相對7c2既原生鏡群已經成熟,加埋副廠選擇
同樣價錢既鏡頭選擇多太多。另外就係2手市場一樣易入易放。

Canon依家有既其他家無既就85.2ds鏡 同埋2870f2
1020f4 呢啲睇吓價錢同體積係咪自己必須
如果唔係無咩必要為個數碼年代可以任調既顏色去俾貴啲選擇囉。
Canon仲有24105 2.8
數碼年代真係任調?
器材牌子淨係講顏色?
連Micro contrast 都唔理?
整0.95都好過呢支智障鏡

Sony無0.95又無24105 2.8,2870 2又無
Nikon都叫有枝0.95充撐下場面
Sony? 副廠35-150?
又重又大碌
Sony 只係由14到600頂級定焦齊晒
Canon都有焊帝嘅
齊曬?800mm呢?

RF仲有枝200-800實用又有好玩

都2023年,個鏡群思維仲停留喺千禧年代
衰過增距鏡嗰支野?
800mm 5.6
800mm 11
200-800mm

Sony求其攞枝800mm嚟望下先
一支焊帝一支廢物一支衰退增距鏡
14 1.8
24 1.4
351.4
300 2.8
Canon 求其攞支出嚟?
問你攞枝800又攞唔岀
3枝800個畫質都無你講到唔差

EF mount咪有,落個adapter咪得

Canon 14-800齊曬
Sony 連焊帝、廢物、衰退增距鏡都無
正副廠都無800mm
鏡群好齊
Canon 14有1.8?
加adapter AF 唔快又唔準,支鏡細到好似你碌鳩咁都無用啦
求其攞枝14mm 2.8咪得
至少14mm Canon唔係無
但係Sony就求其一枝800都攞唔岀
無1.8就無1.8啦
Sony 就可以開盡1.8
但係canon 開盡就開唔到f1.8
人地𨳒梗重量關AF撚事??
你一支焊接2X輸600F4用1.4X
另外兩支個仲爛過人用增距鏡
仲洗比?
真係弱智過3島
拎支冇AF既比輸打嬴要咁三島?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞