Canon R8 定 Sony A7CII

268 回覆
2 Like 74 Dislike
ZF
講緊有冇ON9
post processing係一門專業嚟

咩都可以直出都夠嘅話
拍戲冇調色呢個position啦

lr ps都用唔好 你淨係用緊你部相機嘅一半都冇
咩都靠相機直出幫你紀錄 咁你又係唔係自己創作緊

執色係畀你二次創作嘅機會 其實真心認真用相機去創作嘅人都應該要識用而家你唔係影緊菲林 你手揸digital 但係個腦喺菲林年代

就算唔係用sony都應該要識你乜撚都唔識 不如買個快門掣返去㩒啦 咁撚求其 咩都靠相機做
而且依家連Adobe都搞AI幫手執相
成個難度越來越低
佢有冇用過都未知
我唔會話Sony啲色好過Canon,但我由NEX嘅無得執,經過A7CR3嘅要啲時間去執,去到A7CR嘅執少少就得,我會覺得Sony影人都唔太差。

但開工我都會揀Canon,始終以前個流程用落喺咁。
其實用乜真係無乜所謂
肯帶出街影先係前提,何況都係入lr就無所謂啦

有時有啲野要斷就決絕啲
大家入嚟幫手推下

賤種咖喱狗黃耀華流出
https://lih.kg/3609825
其實菲林年代,黑房技術都可以幫到執色
如果直出相太易,等於通脹咗,
以前靚既相個個都搞到,
變得普通
嗰陣技術門檻太高 對普通人嚟講冇黑房=冇得執
而家個個手持無數個執相app

21世紀仲講一定用canon, nikon直出 以為你揸相機做event搵食 要即時畀preview個客

仲要做得職業攝基本都要識批量咁執相仲講直出 就係對美感冇自我意識嘅紀錄式影相
其實無防震 無防水滴有冇問題
想去落雪地方影吓相
正常落雪粉呢d , 你係袋拿出來影完收好, 有無防水滴都無大影響 , 風雪下掛機果d 咪有用

防手震要基於你本身同安全快門有認知先了解分別性
咁影夜景 或者大風環境 會唔會都有影響
無防震功能下
防手震除非去到m43 呢d 極限可以手持幾秒慢快門,其他牌子既防手震係夜景只係幫助快門唔使咁低 無咁易炒

防震係for 你手持, 大風連人都吹到無乜幫助
用返ef鏡先
Ching睇Sony係咩機嘅色
A7IV
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞