[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (21)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
我租機
本身嗰次都係租galaxy 5G
但見有新機就試下
一拎到就試 仆街得2x mbps咁慢
原來係未轉home mode
佢最屈係全球有哂咁多band 唔使擔心收唔到
依家千八蚊買部抵唔抵玩
啲plan 太貴 當插卡用 但佢最正係全球band 最多

支那牌黎原來?
良心鋪賣幾錢?
貪平用過 Joytel d 5 日卡。

四點前速度正常,四點後等運,有機會用唔到。
九點後基本上除 message 外用唔到。

每日用 300-600 MB 左右,絕對未夠佢講既每日 2GB FUP。

報告完畢。
咁富士果部同 G5 都係 $1700-1800 左右
諗下邊部好啲先
其實部機最正係因為佢支援最多頻段支援世界各地唔同國家,如果你話淨係日本我覺得買返日本機會比較好啲
我見到有巴打話 ok
係電用得比較快

我見啲 YouTube test 都去到 500M 以上
速度唔錯
我覺得佢最正係可以用esim 因為唔係好多機有eSIM
https://fsi-plusf.jp/products/FS050W/#spec

5G:n1、n3、n28、n77、n78、n79
4G:バンド1(2.1GHz)、バンド3(1.7GHz)、バンド8(900MHz)、バンド18(800MHz)、バンド19(800MHz)、バンド26(850MHz)、バンド28(700MHz)、バンド39(1.9GHz)、バンド41(2.5GHz)、バンド42(3.5GHz)

香港 4大台LTE頻率
csl 1, 3, 7 , 8
3HK 3, 7, 8, 40
SMT 1, 3, 7, 8
CMHK 1, 3, 7, 40

香港用嘅話無左band 7. 部野應該最適合係日本用. 因為UK 用佢都無band 20.
大家小心 之前喺mypacemarket買咗張日本truemove
睇包裝寫係24年先過期 出發嗰日喺香港換定落去發現識搵network但係上唔到網 唔知係假卡定係咩原因 最好買定多張唔同既sim
有好多原因嘅
如果你嗰張係Japan 喺香港梗係上唔到網
電話舖通常都會建議唔好喺香港就換定卡開住
最好都係飛機上咗天先換卡
當然永遠準備定一張後備卡包冇死
咁又係
最衰 g5 無 eSIM
想問有冇電話卡係可以打日本電話?
Truemove H 6gb 10日果張送多4gb 做到下年15/1
如果我17/1出發 去6日
係咪可以15/1係香港activate左張卡先然係到步再用
你買個張係日本卡...係香港換左梗係上唔到網....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞