[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (21)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
今日開咗呢一張用,日本卡,唔使開漫遊
極少時間收5G,
4G速度都可以
電話淨係得4G用邊張卡好
想問下有冇人用緊日本水貨android 機永遠都上唔到網
手頭上有pixel 3同sharp aquos r7都係日水
但係用過幾張sim card (kddi+rakuten 5g 10gb, truemove H, 3hk 4g同sim2fly)都收唔到網絡
set過晒apn同lock docomo/softbank 都試過
通常都係得第一下開通到 之後就會跌返去3g
用comst就冇咩問題除左間唔中斷線
費事煩嘅就買truemove h
我之前用日版pixel 5a都用到truemove h/AIS
直頭收到5G
我前日第六日都收到呢個message, 不過呢個message唔重要。重要嘅喺仲有收到另一個message 話6GB data 剩返50MB 當時以為GG。

好彩之後繼續用到5G data多兩日到今日離開日本,就好似#694 Pace 兄講咁樣講

利申:我果張都係鴨記買$65蚊, 卡寫住最後開通到期日喺2024年5月
本身住宿會比隻外置wifi 蛋我用.
但因為會同朋友分開行,所以都係買埋sim卡

想問下各位ching有冇邊張sim平平地去8日, 速度唔洗好快,穩定任用就夠
truemove h
係 鴨鴨$60-65
聽日去鴨記買
sharp aqous r7 上次去用truemove 冇問題
1月去完 7月先再去日本
宜家多左2張comst 計番大概200成本
有意tg
有冇人試過網上買DJB啲sim送嚟香港,想問實際上要幾日先到
D人吹到張 softbank係神卡咁
結果係鹿兒島果邊收得勁差
大部份時間都係3G (pixel 6)
有少部份位直頭收唔到
之前有巴打講九洲softbank 訊號好似麻麻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞