Ado真係好撚嘈

430 回覆
336 Like 661 Dislike
人哋唔識
佢口味嘅嘢佢都可以把聲唔啱聽
所以我不嬲都會話知道佢好勁但係唔鍾意聽,但係又唔明點解咁紅,聽到真係覺得好煩
真係 覺得正到仆街
band撚應該幾鍾意佢
就係。。
One Piece劇場版嗰幾首好好聽
雖然我係Fans 不過我都明 嗰時One Piece Film Red 成個秋葉原都係佢把聲 狂炸 係會頂唔順
不過確實佢唱腔特別 唱功又好 又後生
佢唱到人哋啲歌 但人哋未必唱到佢的歌已經好屈
以前邊個老師教 metal係咁
例如應該點唔嗌唱佢佢啲death metal腔
想聽
拎嚟做鬧鐘,一定唔會瞓過龍
師兄講得好,好多香港人淨係停留悲情情歌類,唔勇於接受新事物
有個人特色囉 babymetal都係咁
我成日聽佢啲歌都有種到肺唔到肺 把聲扯住扯住 好似喉嚨唔清嘅感覺(比如新時代第一句)
佢有啲歌人哋翻唱反而聽落去舒服啲
但又好多人吹奏 包括日本啲有地位嘅作曲家 或者有聲樂老師Youtube拍片分析話佢技巧好
搞到我都分唔清究竟係我音痴定點
問題係佢而家唔係唱緊metal
你唱metal話鳩知你點嗌咩
唔係我既口味,抗拒
最初啲人話劇場版配音名歌完美結合比佢昆咗去睇
原本以為係MF 女王個種聲優同歌手個種重合度
結果UTA講嘢把聲同唱歌完全兩個人嚟 唔明點解唔cast個音色似ADO嘅CV
呢啲reaction片都係拍嚟取悅下歌手啲fans,去吸view數啫
嚟係metal 就唔可以叫 邊個定呢啲規矩
唔*
真,西人講嘢就忽然覺得好重要咁
套嘢擺明捧ado 本來唔啱聽最多唔聽,但都會欣賞佢,就係出呢套嘢先開始反感
女王蜂係sell主唱嘅舞台魅力 講緊係佢嗰種歇斯底里 好似痴咗線咁全情投入落去個角色度嗰種感覺
係好另類 好睇你buy唔buy嗰種感覺 你唔buy都唔緊要 就係唔係個個buy先至做到風格鮮明

反而香港好耐都冇啲風格鮮明嘅音樂就真 香港人聽音樂一定要分唱功高低定勝負
但香港以外地區風格/獨特性明明仲緊要 只要你表達到feel到就得
香港過往嗰啲詞曲唱分割 每一環節都可被取代嘅工業模式
其實令成個大眾審美都向咗冇人唔取代得 總之鬥唱功鬥勁嘅mindset 變咗風格/獨特性擺後面
其實好聽咪得 夾硬分品味高低只會限制哂唔同創意/風格嘅產生

Btw 想聽香港興嗰種抒情歌可以聽吓Tomoo 幾正
冇諗過ado都咁多人屌
Bring Me喺香港應該一世都入唔到mainstream
同意 只係識鳩叫
好撚難聽
肥波把聲咁撚甜邊撚到嘈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞