Ado真係好撚嘈

430 回覆
336 Like 661 Dislike
咁簡單寫句野開個post都咁多人解釋
人地根本冇心去理解你d咩分析聽你說服佢點勁
純粹唔鐘意就係原因
慳番d口水等佢地d唔鐘意既人圍爐係度回句我都係咪算
女王蜂個音域大到香港應該冇一個歌手夠佢嚟
Uru把聲屈機但啲曲唔掂
首首一樣pattern行到tvb主題曲咁
聽佢唱歌真係完全冇feel
淨係覺得chok
唔理歌詞曲風唱腔點變,佢都好似淨係想表達「我把聲係咪好撚型?唱歌係咪好撚掂先?」
靜你又會話悶
見佢scream兩句就話好嘈……

椎名林檎識唔識?ado好似佢
係一首歌入面可以一個變調就轉咗genre
可以激情又可以柔弱
鬼佬世界就興咗好耐,但亞洲女聲除咗椎名林檎我諗唔到似邊個

夠特別/好耐冇見人做到,咪紅囉,就係咁簡單
日本近年爆紅嘅歌手都係主打concept或者獨特嘅聲線
好似已經唔係太著重唱功呢一樣野
日本上一兩代d歌手唱功拎出去同中韓比都可以一戰
依家有唱功嗰d反而因為聲線或者concept唔夠出所以紅唔起
近期每個人都講嘅草東都係首首叫住唱咁滯 又唔見你講 好唔好聽好主觀嘅 唔啱你feel咪唔好聽佢囉做咩要係度懶係搵知音人
佢首ratata 嘈撚到
啲短片好鍾意用
次次ig 碌到都飛走
肯定就是你 個level
首先女王峰唔係一個人 我估你係想問個主唱 佢生理性別男 性別認同女
講一個歌手 懶型 扮惡搞
同你話一個藝術家 懶有性格 扮清高 一樣
唔夠攻擊性?
上面討論剩係識叫 都冇問題
因為覺得唔好聽咪講 唔好聽
唔鍾意唱腔 咪唔鍾意 我都覺得冇問題

講返之前咩人做過反差有咩用
懶係要拎個原因出嚟講
又要令返之前啲人點點點 唔夠核突?
我都係表達緊對你個言論反感 咁都唔得?
明 口味唔同
Ado同LiSa啲歌我聽唔入耳心諗可唔可以收聲
18歲出道已經係怪物級唱到椎名林禽啲歌

香港有咩人18歲唱到張學友單春啲歌(busking個啲咩

香港一堆人木耳又唔認
林咩咩朗頌唱詩

on99反進化
因為你聽cd/mv版逐句執條track出黎
翻唱一take /live show就唔同晒
even佢本人live都會用另一個唱法
giga 風格問
vaundry mewhan寫啲歌冇咁既傾向
狂言入面得四五首似你講既野
邊首(張莖牽晒燈可以一戰既
佢呢種唱法係消耗自己身體機能谷出黎
好多人2 30代都係谷盡自己身體機能上嘅天賦
消耗到咁上下去到30中就開始爛聲 姐係台灣d人所謂嘅倒嗓
有d人會由20代開始就會train保護自己聲線嘅唱法
但條路就會曲折好多所以好少
直接消耗自己聲線去換技巧/唱功換個角度睇係捷徑
但好多人因為咁唱到爛左聲 好似梁靜茹同hebe咁
唱歌老師唱得好既出道做藝人啦

藝人叫藝人係有原因架
啲唱歌老師唱到人地啲歌先講
呀漿唱到油晒

btw 強推よよよちゃん同松浦航大

https://youtu.be/j46IwrDo9FI

香港呢十年八年出道既主流歌手搵唔搵到廿個
有模仿歌手(模仿為主,非並非主流歌手出道)咁唱得
唔覺得佢油左 佢唱到13定14年嗰陣都差d玩機能玩到爛聲
佢醒目 即刻去進修之後返黎已經唔再係玩消耗聲帶唱法
如果唔係好似有d歌手爛到好交關就好難返轉頭
好老實講真係gem真係贏氣量,加埋運氣方法高低差好遠

但係吼音好少唔用聲帶,ado藝術學校應該有教聲樂既

日本聲樂資源強香港n倍
呢個當然 GEM都好明顯唔係香港學啦 當時佢已經去左支那發展
不過so far依家聽ado佢都係用緊消耗聲帶嘅唱法
無可否認佢天生機能真係top tier 但幾top都好一樣會炒
唔講台灣嗰d 早一代韓國ailee younha呢d 20代30代初嗰陣機能都好屈
但去到依家個歲數佢地已經唱到爛聲
younha依家先開始補救但唱返以前d歌都出唔返舊時嘅7 8成
除左有柄同無波
佢個身型靚過好多女人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞