胸痛漢送屯院翌日亡 實習醫認漏診心肌梗塞

257 回覆
18 Like 53 Dislike
內房可以收到5x-6x個症一個病房 3/4百個真係有
幾百個又真係冇吹大講真 , 最少都100
個醫生幾靚女
真呀 大手術好似whipple ,esophagectomy,之類既都係公家做 每星期一兩次都可以
出邊真係未必有咁熟手成日做既醫生 就算做開過都會生疏
外科都係好需要保持熟練度既野黎
咁講
除左新入職新rotate嘅護士
正常做左一個ward一段時間嘅nurse
一啲藥normal dose 幾多點都會有啲概念
真係唔熟嘅 仲有senior nurse 問 再extreme 啲 night time 真係兩個細嘅一齊night
你唔識都仲有個APN 負責成個department 有事你都可以問
真係唔sure 大院一個電話打落藥房都問已經得

U-nurse 要你讀5年書 你袋得3萬蚊一個月唔係要你做一部執行指令嘅機器
護士本身都要識得決定 真係有疑問 你jump call 又好
問senior 又好 總有方法俾你問到
醫療事故好多時都係一系列理所當然所導致
怕俾人鬧唔問 覺得order有問題冇confirm多次就做
咁嘅態度年中有啲睇到跌晒眼鏡嘅醫療事故完全唔奇怪
唔覺得護士有責任
除非你話出左result / abnormal results 無call 人睇
【明報專訊】五旬男子前年在屯門醫院疑未獲及時診斷心肌梗塞,留院一晚後不治。死因庭昨日繼續研訊,法醫認為事主的心肌梗塞在他死前12小時內出現,死於心肌梗塞導致的心臟破裂及心包積血。有證供顯示,事主的心電圖檢查延遲5小時,而且相隔逾一小時才有一名實習醫生檢查事主的心電圖報告。心臟科專家醫生范瑜茵質疑「心電圖都寫明(出現心肌梗塞),仲等巡房先嚟睇?」她認為醫院需要改善工作流程以減低延遲診斷。研訊下周一(20日)續。

負責搶救的時任屯門醫院心臟科醫生蔡鎮煒供稱,事主的主診醫生於12月1日中午巡房時發現死者不適,通知蔡來為事主診斷。蔡為事主做超聲波檢查,顯示有急性心肌梗塞,故在取得事主同意後為他安排「通波仔」手術。惟約15分鐘後、輪候手術室期間,事主沒有心跳脈搏,搶救無效後證實不治。

蔡被問為何事主的心電圖檢查延遲,他推測事主有中風的病歷,故入院後除了獲安排心臟檢查外,亦要做腦掃描,以排除腦中風的可能,事主由助理員接送來回病房與X光房約花1小時;非緊急病人會被分流至晚上才做心電圖檢查,故即使在晚上,仍有不少病人等候檢查。

蔡提及,2021年後屯門醫院推行多項改善措施,包括推行名為「HA Check」的應用程式,提供如同WhatsApp的即時通訊功能。當病人做完心電圖檢查後,護士會立刻將心電圖報告上載至「HA Check」,讓醫生利用手機便能檢查病人的心電圖報告,毋須每次走到病人牀前。

法醫分析心臟梗塞致死
法醫龍智弘供稱,解剖後發現事主心臟左前降支的支架完全栓塞,左旋冠狀動脈的支架有六成栓塞。他分析事主死因是心肌梗塞導致心臟破裂及心包積血。

心臟科醫生范瑜茵以死因庭專家證人身分作供。她指出,心電圖檢測延遲可令事主錯過診斷及治療時機,院方應該加快工作流程,減少延遲檢查,即時檢查病人的報告結果。范表示,目前人工智能(AI)的輔助下,病人心電圖報告能夠標示出初步診斷,而事主當日凌晨4時28分的心電圖報告標示出現心肌梗塞,因此醫生應該跟進情况,以及為事主抽血檢查。

醫管局的法律代表詢問范,是否同意院方已達至「切實可行」地照顧事主;范表示,「我知道急症室病房百幾人,得兩三個當值醫生 ……我明白香港醫護喺一個嚴峻嘅時間,個個都好辛苦」,但質疑案中事主的心電圖報告標示出現心肌梗塞,「仲等巡房先嚟睇?」因此她認為包括醫生、護士、助理員在內的醫護人員,應該商討如何加強工作流程(見表)。

【案件編號:CCDI 1080/21】

https://news.mingpao.com/pns/%e6%b8%af%e8%81%9e/article/20231118/s00002/1700244773274/%e4%ba%8b%e4%b8%bb%e5%bf%83%e9%9b%bb%e5%9c%96%e8%a6%8b%e6%a2%97%e5%a1%9e-%e5%b0%88%e5%ae%b6-%e4%bb%b2%e7%ad%89%e5%b7%a1%e6%88%bf%e5%85%88%e7%9d%87-%e6%8c%87%e5%bb%b6%e8%aa%a4%e6%aa%a2%e6%9f%a5%e5%8f%af%e9%8c%af%e9%81%8e%e6%b2%bb%e7%99%82-%e5%b1%af%e9%99%a2%e5%b7%a5%e4%bd%9c%e6%b5%81%e7%a8%8b%e9%9c%80%e6%94%b9%e5%96%84
有chest pain做張ecg都要等到2046...
明明成件事連個houseman本人都無講話無人通知過佢呢啲on9理由
但好撚多盲毛出嚟話護士都有責任真係cls
一係就話護士無盡「責任」去提個houseman
真係傻傻地
南深圳真係慘
明愛
唔知而家規矩係點
有啲病房係等ECG 姑做
有啲係護士做
有啲係HO做
但呢d 仲有冇分科?
即係350人係同一科?
每科得一個當值實習?
成間醫院得一個cover

兒科,婦科,深切治療 另計
正常就等抽血員做既
但如果佢chest pain 入黎 嗌晒救命既
格主都自己出手啦 唔通仲等抽血員咩
人哋打份工
護士一定跟程序做
唔跟程序做一定亂
人命咪人命 冇乜特別
制度一定唔會有完美
尤其揀留港低稅包埋風險
打份工
唔係你錯唔洗揹梗係唔理
咪撚咁離地啦屌
乜柒都call on call,我要個houseman返工做咩?houseman都有牌㗎,佢有能力診斷㗎,事實上呢個houseman都的確識睇心電圖,然後走去搵病人+睇血報告。佢邊忽有「唔怕病人出事」呀??
你返工乜柒都請示上司,屙篤屎都請示上司,屌你事小,兜撚埋你都得呀
HO 文盲? 所有results 最重要一定係時間啦
唔通佢自己搵到張幾日前嘅睇又入nurse 數?
幫手做埋diagnosis 好唔好

Nurse咪call咗HO
HO 自己決定call 唔call MO
點撚知有冇心? HO冇撚用?

一個制度一定係有唔完美嘅位
人命一定救唔哂 醫院日日大把人死
同你冇親 其實冇乜人care
中國香港醫療係咁
大家都係貪低稅姐
呢個世界冇人係預左俾人屌㗎
講到houseman 係 nursing student 咁做乜鳩
湊仔咩
加強工作流程 低稅城市係咁
冇辦法
聯合醫院見有明愛d醫畜實習緊

成個弱智仔咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞