胸痛漢送屯院翌日亡 實習醫認漏診心肌梗塞

257 回覆
18 Like 53 Dislike
咁都問得出你都係返去你老母個閪入面啦唔係呢個industry乜都唔識之餘仲要錯晒logic哦你老母啊傻仔
第日香港醫院多左中國醫生
(姓XYZ果D)

到時情況會轉好定轉差
你啱 咁個ho冇awareness有疏忽係一定嘅
但明明就係因為痛先去醫院
點都叫中左2樣啦
個醫生唔夠經驗錯判, 佢自己都認, 你咁都有得撐
我都覺得係 都真係有可能係
醫生幾靚女
必定係
This is社會遊戲規則
香港醫畜就係慣左 HEA 醫
其實有時見到乜病房使用效120%,真係心諗做乜撚野,香港醫療真係
你啱啊 冇aware點都係個ho疏忽
quote返篇文冇話撐唔撐嘅 單嘢又唔係我跟who cares
香港醫療體系真係玩撚完!
聽過有啲醫畜匿埋食西餅 話之出面幾多人
mo點會唔知班houseman邊個掂邊個唔掂
拍著個唔掂寧願自己一手一腳搞好過出事
最多叫姑娘call埋個houseman嚟等佢冇得訓
邊度畢業嘅實習醫生?唔駛問阿貴都知係支那畢業嘅
cuhk
唔駛問阿貴都知你無睇內文
正常心口痛入院都係一炮過抽一堆血(包括心臟酵素) 加埋ECG
我反而想知點解會無啦啦有一個normal Troponin, 之後五個鐘之後有人拉張abnormal ECG 出黎

到底係係咪原本收症order 抽血無order ECG?
定係其實一開始order 咗抽血+ECG 但係ECG 五個鐘之後做呢?
定係有條友無啦啦就咁order ECG呢?
又說父親在視像通話時屢次呼救、要求見醫生,陳回答道無人通知過她。

最緊要問題!!
似係個護士亂咁黎
心口痛變頭暈
因為由於庸醫誤診而死的,剛巧不是你的家人.....
如果佢係有心/冇相關認知/慣犯
我贊成要除牌

但你望下香港個醫療制度
已離職的時任實習醫生陳心期供稱,當時她協助主診醫生並負責7間病房,連同事主在內共幾百名病人。

幾百名應該誇張左 但五六十個應該走唔甩 佢冇可能每個病人都花長時間去關心同仔細檢查
如果心酵素果張野係真係行內好睇重的指標
佢呢下係不小心/疏忽左個time tag,
後果亦係一條人命
但因為咁樣告誤殺同釘牌 咁冇人會再去做呢d 醫院醫生
紅牌 大粒野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞