胸痛漢送屯院翌日亡 實習醫認漏診心肌梗塞

257 回覆
18 Like 53 Dislike
On call MO唔screen症旨意曬houseman唔洗負責任?
chest pain入院
11p有抽血
4A話dizziness,開止暈藥
6A見ECG abnormal,但patient 無chest pain, cardiac enzyme normal (張ECG應該係當刻自己做再跟手screen)

時間線唔知有無錯
不過個HO可能4/6A先知要做ECG
6A嗰張做完,想對返,先知之前無做過(?)
其實個HO可以點做好啲?
如果一晚突然兩單緊急都夠玩死實習醫生
見到Abnormal ecg 跟手就要抽TnI
就算見到一個normal result (adm bloods)而以為係啱啱出嘅result, 得一set都係唔準, 正路寫個Q4H repeat,咁姑娘發現11p後無抽過血就會即抽
不過chest pain 仲要咁多risk factor, 一開始就應該開定第二set TnI先安全
同意6A嗰時order多轉血會perfect啲
但唔知本身已經有抽只係無報導(?)
同埋張ECG有幾abnormal,有無ST elevation

主要係覺得,HO 6A處理個ECG問題
但俾人針對佢點解之前無做ECG去pair up返個血
有啲避無可避
都仲未計嗰晚有無其他急嘢、patient當刻又stable
有次心口好痛入院,非緊急排左好多個鐘先有得做心電圖,再隔幾個鐘先有得抽血

真係黎料嘅話真係死得
屯門醫院+1分
已離職的時任實習醫生陳心期供稱,當時她協助主診醫生並負責7間病房,連同事主在內共幾百名病人。

雖然唔係藉口,不過公立真係唔係人做都係事實
其實正路一定係order多一set TnT ECG
將多過兵
「如果佢係有心,我贊成要除牌...」
如果佢有心整死病人,就係謀殺,刑罰不是除牌咁簡單。
對死者家人講風涼話的,主要因為由於庸醫誤診而死的,剛巧不是你的家人.....
其實有單咁嘅事,睇你係咪buy cheese theory 果套啦

HO/ MO/ Nurse 是但有人行多一步都包得返上一層個loophole

HO - 衰左新聞都有得睇
MO - 收症收chest pain 事先寫repeat ECG/ Trop +- 寫定 reassessment
格主/ Night 更IC - 隻症自己嘅,佢真係ill 啲treatment 跟緊啲,自己睇下啲lab results/ ECG
System - 人手問題,衣家ECG MO Offsite 睇,一開始啲三高戒煙做得好啲連心臟病都冇啦

老屎忽mode~~
我Junior果陣 part 過啲medical呀sir/姑娘係可以同我講:
衣堆lab results 冇乜野,你慢慢dup chop,不過7號床有啲喘,你睇左佢先,我幫你做定ECG 嫁啦
當然屎都見過唔小
打咗Email
其實收症兩set TnI CE ECG基本,MO應該有寫
但當佢入院可能unstable angina 可以真係第一set冇野,unstable angina突然再變堅野一啲都唔奇,HO冇錯到

奇怪點解冇再抽血?
定係就係咁啱果set血到post call第二朝MO睇到

唔係好明
張ECG abnormal係點冇人知

ECG AI十張八張都abnormal啦屌

甚至話病人相對後生early repolarisation AI都話你係anterior STEMI
你講得啱嫁

你問返你做屯門medical 嘅friend 拎返張ECG 出黎睇你就明點解佢比人推左出黎死
介唔介意透露下?
唔識NTWC人

真心想學野角度
主要Bolam's fail

大家努力返工啦
如果你覺得呢d都係風涼話
咁你係決定捨棄左點樣去理性看待件事

上面已有經驗巴打講左
真係一個實習醫生睇住幾百個病人
每個病人花一分鐘去睇下d病歷同心電圖
都已經連廁所都冇得去
你淨係放大佢對果一個病人的失誤
而無視佢每個星期都會有守夜的時間
睇住幾百個病人的病歷去做佢應做的judgement
咁對佢又公平咩
既然人命咁重要 點解容許呢個當值制度咁荒謬

我有心的意思係指佢去左做其他野而冇睇到報告之類
如果醫生救人時犯錯係謀殺
咁對醫生好唔公平 應該去晒坐監
我冇話醫生救人時犯錯係謀殺,只係你話「如果佢係有心,我贊成要除牌...」,如果佢有心整死病人,就係謀殺,刑罰不是除牌咁簡單。
明嗎?
睇少啲on9醫護劇先啦傻鳩
同一個Department入面仲有分specialty
例如內科係一個department 入面可能再分呼吸科內分泌科等等 每個specialty一個房房
夜晚就一個Houseman負責晒成個department咁多個病房 起碼一百人以上
根本公立醫院就唔係人做嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞