胸痛漢送屯院翌日亡 實習醫認漏診心肌梗塞

257 回覆
18 Like 53 Dislike
睇少啲tbb
就算開錯藥,最後派嘅都係佢地,而佢地又讀過pharmacology,其中一個責任就係counter check
如果係專業嘅 就係寧自己俾人屌十次 都唔要個病人失救死啦
大家咁話
想太多
提兩句根本唔會畀人屌
佢冇symptom wor
白色巨塔
我覺得呢d講野有技巧,當然唔應該override 醫生。但係用商量的態度同佢(housemen) 講,佢唔聽咪算。
好過真係出左事自己良心過意唔去。

我自己做醫院,有時候都會捉到醫生寫錯野。但係自己識判斷乜野可以求其比佢過(串錯字呢類無聊野),乜野真係要出聲(錯左右)。
佢係人 人都會犯錯 怪佢
屯門醫院內科實習醫生我都做過
真係等出事
On call下晝5:00到聽朝9:00 係唔會有1秒休息
做完呢個病房功課(睇病人睇報告抽血冲喉見家屬cert 人較藥開藥etc)就到下一間
做到最後一間 又差唔多時候到第一間病房清功課
未計中途有任何Emergency或者搶救
要即刻處理

病人有頭暈,心口唔舒服
醫生order完抽血同心電圖,睇完病人
就即刻要走去做手頭上嘅功課
有時候得閒睇返血報告同心電圖已經係五至六個鐘頭後嘅事
因為根本就唔得閒
如有緊急嘅情況 醒目嘅姑娘會call你
但係姑娘都好忙 同埋嚴格嚟講睇心電圖唔係佢哋職責範圍
所以都係醫生孭鑊

真係好慘 一個人對400-500個病人
每晚俄羅斯輪盤
抽血用多少少時間 啲功課已經堆積如山
試過做六個鐘頭都唔得閒去一間病房
當中有幾多功課係emergency埋藏住
又喺姑娘冇call你嘅
真係聽天由命
咁辛苦讀醫科,實習期間被炒好慘。
大陸醫生?
成單嘢最大嘅問題就係點解會抽cardiac enzyme先而唔做心電圖
Acute myocardial infarction一開始嘅時候cardiac enzyme唔一定會高
理論上點都係先做心電圖啦
夜晚 on call 咪少人
內科病人真係太多太多
我相信同樣scenario其他醫院都會有
程度不同而已
但係佢死咗喎
公道啲講
應該只會變狼來了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞