胸痛漢送屯院翌日亡 實習醫認漏診心肌梗塞

257 回覆
18 Like 53 Dislike
做過medical就知
幾百個病人唔係個個都有嘢夜晚要處理
更加唔會無啦啦走去睇病歷
淨係睇lab result, 處理姑娘screen過嘅ward complaint
無講到咁誇張
睇運氣
越多病人,籠裏雞嘅機會越大
黑起上嚟可以同一時間
一個 arrest,
一個 pending arrest,
一個 ICH 上 medical但係 neurosurgeon 唔開又唔解釋然後 medical on call 比一堆怒家屬圍住
同時A&E 再不停上症
呢啲時候根本無能力再處理其他嘢,如果係啲暗暗有伏嘅 ward complaint 或者新症根本硬食

利申親身經驗
其實夜晚一個HO對幾百個病人,真係無可能個個都仔細兼顧得到。
所以醒目有料嘅Ward nurse真係非常非常緊要。
唔係應該判死於不幸
60歲未夠, 仲要有証據係醫療事故做成
點會最後判自然死
地盤都唔會要學徒做師傅嘢交貨,反而香港醫療系統可以,留港豬交少啲稅換嚟學徒當師傅
外國緊係對少好多人啦
所以人地人工咪低咁多
曾中風的中年男導師因心絞痛入住屯門醫院,留院期間醫生曾指示要照心電圖,院方延後5小時後才做,其後實習醫生見心電圖有異常,但心酵素正常,卻未留意心電圖及心酵素讀取時間相差數小時,疑未能及時診斷出男導師心肌梗塞。男導師留院翌日死亡,死因庭連日進行研訊,死因裁判官林希維今午(20日)裁定他死於自然,並建議醫管局規定醫護人員必須按時執行醫生指示,並訓練輔助醫療人閱讀心電圖,若發現病人不尋常的情況便可即時通知護士及醫生。

林官裁定死者容國洪(57歲)2021年12月1日在屯門醫院離世,死因為急性心肌梗塞連帶心肌破裂及心胞積血。林官指出,根據死因裁判官條例,倘若死者生前已患上可致命疾病,最終亦死於該病,縱使他曾接受錯誤治療或因疏忽未獲治療,死因庭仍必須裁定他死於自然,本案死者亦然。

死者家人離庭時未有回應。

原文網址: 中年漢入院翌日亡 死者生前患心肌梗塞 因同病致死裁死於自然 | 香港01 https://www.hk01.com/article/963523?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞