胸痛漢送屯院翌日亡 實習醫認漏診心肌梗塞

257 回覆
18 Like 53 Dislike
你去下公立
幾多老嘢喺房尻嗌救命
嗌下嗌下,啲姑娘就會搞唔清邊個真嗌
幾百名其實冇吹大
嗰陣係凌晨
夜晚真係得一個houseman 一個MO on call
負責哂成個department
佢話有7個病房 當每個病房50人 都350個病人啦
試過有個症VT緊 撞正星期日. 搵個oncall黎睇. 佢話我唔得閒我SR緊. 我急到jump call搵個senior MO黎睇.
當條女同佢個senior黎到佢見到咁大陣仗佢呆撚左
好後期條女個名唔再係medical mo list見到
你係nurse?
我想講開落treatment係真係可以唔跟,唔好睇小自己,其實u-train嘅nurse讀咗5年書,醫生都係讀6年u
大家其實係同事關係,冇話邊個inferior to邊個,有時nurse如果做開嗰個specialty,分分鐘真係會熟過啲intern
有時問多句,真係可以prevent到啲incident,如果問完啲醫生都話照比,咁就唔係nurse嘅責任喇,記得做好documentation

BTW呀wound nurse仲未入嚟嘅?
無辦法
多病人唔係犯錯既藉口
法庭唔會理,病人家屬都唔會理
醫管局同政府高層就繼續收高人工
聯合事故率高d喎 入面d直情畜生黎 錯得好離譜喎
九龍醫院都係直情黑店咁 出院可以唔使黑箱出黎已經係萬幸
聖母醫院d人就好似做多少少會死 伏味極高

醫畜真係滿身罪孽

好多間都好垃圾
聯合醫院 九龍醫院 聖母醫院

醫畜死全家
抗議醫管局擺實習女醫生上抬迫佢辭職,搞到公營醫院又少咗個女醫生比病人𥄫,唔制呀!
希望佢唔好比呢單嘢困擾,繼續做醫生幫人啦!
一個病房50人,你估方倉醫院咩
1個病房咪6-8個
下 你有冇入過醫院
一個病房50人已經計少咗
有啲大病房計埋街床可以瞓60幾人
人地咁高級做wound nurse邊睇得起你呢d垃圾ward nurse
病房入面再分一格格 每格就大約6-8人既
駁唔到…
但係垃圾ward nurse救嘅人一定多過佢,我本身真係唔憎wound nurse,只係憎佢個attitude
有冇公立醫生出黎分享下
係咪一個實習守夜睇350個病人☹️
上面咪有人答左你
屯門QEH 呢d 戰地醫院一個病房50人真係好閒
7x50 =350 一個intern 做曬係慣例
甚至可以收到去60人
當然唔係365 日都咁多人
但當極好景例如過年之類少人入院既日子一個病房30人,7個都210
唔合理到覺得假嘛🥲
未去過公立大院嘅medical ward就咪鳩噏
唔夠位 淨係條走廊都瞓6-8個patient
1 對350病人,正常既話應該每6 秒收一個call 。
其實個護士都有責任
抽cardiac enzyme 都冇paired up with ECG
隔成5個鐘都照隊出去俾HO
正常如果睇trend 根本Q4H 就要做下一set

個HO有責任
但係個nurse本身自己都冇follow medical order
abnormal ECG 本身都應該call 人嚟睇
個HO冇心搞就應該叫HO自己call MO睇

雖然病房文化做呢啲野有機會俾人閪
但依家就咁斷送一條人命
根本冇盡到自己責任
而家屯門醫院一定唔止50人
仲要medical 黎緊winter surge 70-80人都得
1晚有1%有問題,已經有3.5個
當你4個,一個 case搞半粒鐘已經2個鐘
仲要基本上一定唔止

望聞問切喎,平時啲症唔死算係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞