胸痛漢送屯院翌日亡 實習醫認漏診心肌梗塞

257 回覆
18 Like 53 Dislike
咁都叫無symptoms 師兄你邊間醫院返工 我走先
前排話加醫學額 班撚屌先話人手充足 係純粹公立人工福利唔夠高 所以唔使加學額住啦
女醫生返港做gp 或醫美 都係好路數
其實而家好多大陸醫生仲好過香港果D

不過係連登講晒氣
佢移民去英國nhs做醫生都得啦,香港都有醫生去個邊
你而家捱過左houseman就無咁chur啦
醫生巴你遲下做houseman都可能去呢間rotate既
先唔講你呢種想法幾天真,諗得世界幾簡單
最大問題係你如果搞大左,叫senior 嚟,同佢做check
你就係分薄緊其他人獲救/獲得醫療服務嘅資源
如果到月時呢咋戈被分薄嘅資源的確係有效被運用(即係你現在面對嘅patient 真係有重大危險),咁當然好
但如果係虛驚,唔好以為冇代價,唔單止係你廢,係你同時都稍為提高左所有病人嘅死亡風險
唔多覺,咁你快啲死上大陸睇醫生啦
應該係11pm 一set ECG + trop I
然後啊叔4am仲係痛/repeat多1 set,trop I未返

HO就以為11pm個set無野 = 而家4am都係無野?
Exact7ly
屯門點解咁多事故
其中一個最大原因就係病人數量太多
On call 時由番工做到放工都無一秒休息過
感受過就知根本瀨野係遲早既事

話需如此,houseman 又好MO又好,如果真係feel到病人有問題,都要用多少少時間去睇下牌版,做下檢查,老套啲講就要守護病人健康,自私啲講就保護下自己
之前試過醫生講錯野
隔離個白衫白褲膊頭有紅牌,唔知係咪護士黎
即刻出聲更正
我都覺得佢幾有guts
佢同我解釋仲詳盡過醫生
當然我都明醫生真係好忙唔得閒理我
無法例規定 基本上吹佢唔脹
習慣下啦香港人
遲下成車大陸醫生落黎就變新常態
李克強就係睇得太遲
讀過一科3 credit既藥就識
咁你讀過一科醫療法律 幾時去做律師呀
有無新聞睇下
咁搞笑話人手充足 不過要加人工?
已離職的時任實習醫生陳心期供稱,當時她協助主診醫生並負責7間病房,連同事主在內共幾百名病人。案發12月1日凌晨4時半,陳接獲護士告知事主暈眩,她遂處方止暈止嘔藥,至6時,陳留意到事主心電圖報告異常,遂向他問診。陳稱,診斷心肌梗塞的條件須包括以下至少兩項,即心電圖不尋常、心酵素明顯上升、胸口疼痛等徵狀;由於事主無心口痛、心酵素指數正常,陳認為並非心肌梗塞。

篇文咁講嘛
但佢當下冇符合個criteria嘛
雖然冇recheck cardiac enzyme點都係錯
一個睇一百個
幾神醫都冇用
我話讀過所以有責任counter check有講錯?同埋我依家係講緊讀過pharm所以可以做埋pharmacologist? 唔係嘅話你呢句「讀過一科醫療法律 幾時去做律師」類比係咪錯?logic錯駛仲凸個柒頭出嚟傻閪
哦 咁點解唔係藥劑師責任
真傻閪
如果睇新聞前文後理,應該係之前有講過心口痛

有機會係houseman 走去問佢時,佢話無咁痛,又或者已經去到好嚴重,唔係好表達到自己
連登日報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞