【I/A】鈴蘭之劍 (8) 今日自選買伊奇

921 回覆
5 Like 6 Dislike
我100
個個都抽到
得我咁非
50抽出夏可露露 黑人問號
差臭腳叔就歪齊晒
超過我110抽 先再講
我上一隻17x
而家已經跌到2.10%
差20抽就小保底 再歪就可以等下隻
咁慘
10抽中新大姐
自選池用80抽先中想要既角
130抽先中大姐頭,又搞到接近清倉
中間撞左法卡爾,諾諾同艾達
回坑30抽中新大姐
然後自選池⋯

用左一日 初夏大姐, 個人分析

基本上 如果要最大代輸出, 技能已經定死最終要帶既組合
(需要回能手段, e.g. 塔埃爾, 戰技, etc)

0.專用普攻
因為有擊退, 有時候要推炸藥 推人比較方便。
而且碰撞傷害有時都幾可觀。

1.問天 (4能)
傷害 3X25 = 75%
傷害 3X35 = 105%
傷害 3X50 = 150%
不用解釋

2.穿雲 (衝鋒)
為下個攻擊技 +15% 傷害
因為BONUS只加在下個技, 建議 [問天] 前使用.

Example:
行動1: 普攻
行動2: (裝備技能) > 穿雲 > 問天
如果能量唔夠又唔夠回能手段, 可以改帶回能技,
用普攻+飛刃 (或直接戰技再動) 達到 問天150%

3. 斷空
為每次攻擊 +15% 傷害, 再上減益

因為個性要 [範圍攻擊] 發動 [再動], 斷空係最可靠保證何時都有[範圍攻擊] 的手段, 而且 額外攻擊 +15% 傷害, 所有攻擊技都合用。所以普攻 85%/110% 都會提升為 100% / 125%。

再者, 每回合打幾次基本就可以為對方上2-3個減益。
再再者, 可以加倍疊 [活力] 的速度!
所以 [斷空] 是必帶!

------------------------
1 回合內 最大化輸出:

行動1:
普攻 85% / 110% + 斷空15%

行動2:
飛刃 (裝備技能) + 斷空15%
穿雲 15% + 斷空15%
問天 150% x 穿雲115% + 斷空15%

埋單 (如果無計錯):
(100~125) +15+30+( 150 * 115% = 172) +15
= 332% ~ 357%

低(耗)能版 技能配置 (每回合 180% AOE)

1.疾風亂舞 (兩段式初始技)
2.斷空
3.開刃 (回能用)

行動1 (2能)
疾風亂舞A : 65+15
行動2 (1能)
疾風亂舞B : 85+15

埋單: 80 + 100 = 180%

相比其他角色, 一回合有180% 算是不錯。
而且是AOE 打多隻, 不會被閃避, 再上2個減益。
而且AOE 是以中心向外, 不用考慮方向問題, 衝入去出就OK。
只要有殺到人 (+行走4格) 就可以一直出。 適合無回能角色又唔想帶加急戰技時用。

角色輸出倍率高, 但個性沒有攻擊加成, 所以攻擊力有點難以見人。所以要用的話建議配合光環角色出戰

反應技有傷害/免傷 (隊伍死亡時發動) 所以配合召喚角色例如索菲亞就一流。

塔羅除了用 魔術師/正義, 如果預期會配合召喚流 , 也可以考慮用惡魔疊層數, 推高攻擊力。
更正:

斷空 一回合最多觸發3次, 上面用埋飛刃計左4次, 所以要減15%
= 317% ~ 342%

飛刃 可以留係 穿雲 CD 時才用, 夠3次攻擊就唔需要特地去使用。
今次50抽中
仲中咗隻哈斯娜(第3隻)
犀利
細保底中左
好彩
得一星過關未見成效, 有啲軟
但PVP比人突入一波清晒4隻角
因為遊戲本身公式係 (攻擊力 - 敵人防禦力) 再去計倍率, 所以此角色基礎攻擊力要推高自先會見到高傷害倍率既成效。

如果同奧古比輸出, 就一定無得比。
因為佢有騎士精神 打正面+20% 攻擊, 4000攻就係加1600 !
自帶減防技, 劍掃一掃就等同太陽塔羅效果。
之後一爆重要 70% 魔攻 轉移去物擊。
爆發完輕鬆上7000-8000攻。5星重要再外加 穿甲效果。
所以打單體, 奧古一定無人能及。

不過初夏始終係3X5超大範圍技 唔係單體, 如果再強到奧古咁我覺得就太過份了。

重有初夏本身係多HIT 組成傷害, 所以感覺上係會比較軟
例如 同樣 10000傷害, 莉莉一箭 出10000,

初夏可能分成
普攻: 1000 + 3xx
穿雲: 3xx + 3xx
問天: 2500 + 2500 + 2500 + 3xx
夾雜好多細數。
----------

值得一提的是, 3星時換入 [來一杯] 可以有 穿甲/微醮。同一開始10層活力效果。爆擊率急升。再動都變2回一次, 所以3星提升會比較明顯。其他角色都要5星先有穿甲。呢隻算係良心。
如果急需+攻, 可以考慮 食兩粒領悟開5/9階
我1星初夏食完+3% +3% 大概加左80攻左右。
岩岩先入坑
想問下自選 抽貝拉同咩好
仲摸索緊
有冇咩角好介紹
樓上話 再動角係邊雙?好用嗎
冇玩好多個月
近排想玩返

記得上次棄game前係抽艾達
請問係咪miss咗好多嘢
我都係艾達前棄
入返坑發覺啲新角勁好多
隻霍瑪全能到痴線
如果我係你, 唔會抽自選住, 一定留石抽 下個重逢池 <歌洛/奧古>
兩隻都係強無敵。

如果重逢池只出奧古, 無出歌洛, 自選就選 你想要既 貝拉 +歌洛。
如果自選又出貝拉 無出歌洛, 可以考慮:

1.返去重逢池再抽歌洛。
好處: 抽唔中都可以歪更其他角色. 對新手來說唔錯
壞處: 出SSR 只有 75% / 2機率中你想要個隻, 25%歪

2. 抽自選重逢直至出歌洛。
好處係, 出SSR, 有50% 出貨, 50% 重複 (只能用來升星)
壞處: 最差情況係保底3次: 90*3 = 270抽 先有另一隻, 呢個好睇個人彩數

3. 200蚊直去接商店買自選歌洛。

歌洛 奧古 兩隻都係超勁. 而且同一陣營
奧古本身非常強, 有埋歌洛光環 會如虎添翼。
單有歌洛對全隊提升都非常大。

基本上 歌洛 重要度大過 貝拉。 貝拉係高魔攻, 但非必要。
唔該晒辛苦晒好詳盡
今晚收工研究下先
本來仲以為索非亞幾勁
另外新手入坑, 可以考慮 買初始號 (TB由 幾蚊至百幾蚊都有),
個d 人開定一堆號, 日日只會登入收體力/禮物。
進度0 但有1百抽+1萬石左右, 可以省千幾蚊至幾千蚊 同升級時間。

因為個D 號通常都儲埋差唔多 4千 至 2萬 體力,
2萬體基本上只要你不停玩幾星期內可以追到而家60級進度。
(我記得開服時正常玩要2-3個月左右)

至於會唔會被ban, so far 未聽過有人被ban,
自己都有個分身都重好正常。
索非亞係勁架, 不過要高星先明顯。
如果比重要度, 奧古 始終優先
然後假設有奧古, 歌洛 就更會比索非亞重要。
(無奧古, 歌洛 其實都係比較吸引)

當然你也可以直接花錢商店買歌洛, 然後自選索非亞。
因為索非亞商店無得直接買, 自選係一個唔錯既選擇。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞