[KPOP] K-POP 2023討論區 (45)

1001 回覆
4 Like 15 Dislike
Irene 責罵擔當
淨輪唱歌 拎Wendy嚟比 你係想幫牙真講嘢定害佢

Wendy未出道嗰陣已經把聲勁厚 唔係純技巧咁簡單

熊初次遇到未熟都feel到Vocal上嘅危機感

至於志效 我係好欣賞佢努力 好盡責咁作為隊長撐起自己對Vocal

但我唔覺得佢係你講嗰個tier 抒情歌一范應該嗰個tier全部贏佢
IU親自為新歌《Zeze》作詞,靈感來自巴西小說《我親愛的甜橙樹》中5歲主角Zeze,因受家人虐待又無處傾訴心情,將甜橙樹當作唯一依靠,然而她在受訪時,卻用性感一詞形容受虐小男孩,且她的專輯封面設計男童穿上網襪、高抬右腿擺出性感姿勢,遭東方出版社譴責發言不當,且有「意淫兒童」的疑慮。

電影<素媛>的作家曾公開對IU說過這樣的話:“藝術上也是有禁忌的,如果我純潔的作品,誰以藝術之名把它寫成禁忌的性對象,我會咒詛她的。我們應該要有底線,藝術才能存活,比起這個,那些不知道創作的痛苦,自以為是評論家的耍嘴皮子更讓人火大“
而南韓人民並不買賬,評論有:

1.[+15489 -2208]形象都完了呢…

2.[+12560 -1794]戀愛說回應得超級快kkkkkkk這次盾牌新聞出來不行了,所以道歉了呢kkkkkk

3.[+13348 -2589]不解釋剽竊嗎?

4.[+10074 -1202]這孩子的唱功真的很好呢,怎麽是非這麽多……

5.[+11099 -2276]可是到目前為止還不解釋那個洛麗塔概念?

6.[+4801 -368]真的不知道怎麽會看到澤澤有這樣的想法;而且很多人說表現自由呢,什麽時候開始普遍倫理表現的自由變成低下了…?洛麗塔是明顯的犯罪

7.[+4640 -277]穿著網紗襪的小孩子根本就沒有在故事裏提及呢

8.[+4339 -381]動腦筋解釋呢kk面臨粉絲見面會,所以趕緊自省吧

以上爭議發生過之後,IU出來道歉,但是在2019年之後又有以下電影:

電影《人格四重奏》
這是一個父親與身為劇中女兒角色的IU的台詞:
“你和別的男孩子打球的時候不要發出這種奇怪的聲音”,“哪種聲音?啊~ (喘氣)這種聲音?”在戲中挑逗父親並跟繼母爭奪父親的偏愛。
樓上又搵到位入

新年快樂 紅包拿來
多高音都冇用 下下都真音頂上去 其實聽感好一般
論天生 yoon把聲可以話係stayc 內邊最好 但係論技術嗰啲 sieun同yoon完全唔係同一個level 甚至差好幾級
超長文慎入

可以分析下小員?

不禁令人佩服
點解最尾你會有呢個諗法
想去學就會自己去搵老師 人生小偷咪就係解散之後搵老師學先進步咁多
Yoon技巧上明顯唔夠蒔恩好 不過後者應該好早就練唱歌所以好難比
洪勝漢無限期暫停活動,RIIZE今日起以6人形式活動。S.M已找到泄露信息的散佈者,將於今日下午向警察署提交訴訟。
其實佢做錯咩又唔係自己手滑upload床照去ig ,細帳俾人流出先係受害者
屌個泄密者話仲有猛料未爆架,今次無花生食啦
SM仲倒火水
其實佢先係私隱被侵犯嘅受害人
我們都是勝漢
又話爆haerin
你份人無啲同理心架咩
大公司出手
以個團宜家紅嘅程度同星船家陣經營個團嘅方式嚟睇,有時間佢食飯去廁所同沖涼算偷笑鳥。至於話有時間同空間嘅話佢自己會唔會學,一半半啦。睇地娛,見佢二三代團啲舞識唔少,大概最早去到佢小學年代個嗰陣嘅歌、劇、廣告都識得比想像中多,按理都係有好奇心會學嘢/記嘢嘅人。但調轉頭講就真係幾可惜,某啲天賦就咁嘥咗。
新一代最鍾意Swan 既音色,可惜未有好合適既歌俾到佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞